Magyar gazdaság

Bérkrónika: így született meg a 2009. évi bérmegállapodás

Kilenc tárgyalási fordulót után pénteken aláírták a 2009. évi bérmegállapodást az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT). Kövesse nyomon cikkünkben, miként jutottak el a felek a megegyezésig, ismerje meg a megállapodás szövegét!

Az egyeztetések történései:

2008. október 9. - az első tárgyalási nap:

Veres János pénzügyminiszter a 2009-es bérmegállapodással kapcsolatos első OÉT-tárgyaláson bejelenti, a válság miatt újra kell gondolni a költségvetési tervezetetben felvázolt makropályát. A tárgyalófelek ezért kivárnak.


október 17.:

a munkavállalók 80 ezer forintot tartanak tárgyalási alapnak, a munkaadók befagyasztanának mindent.
bérajánlás: a munkaadói oldal a bérek nominális szinten tartását tartja 2009 első félévére vonatkozóan reális elvárásnak.

október 31.:

bérajánlás: A munkáltatók kijelentették, a bérek fél évig történő nominálszinten tartása a munkahelyek megtartásának érdekében kulcskérdés, minden más döntés munkahelyeket veszélyeztetne. A munkavállalók ezt elutasítják.

november 7.:

bérajánlás: A munkáltatók továbbra is fél éven át befagyasztanák a béreket. A munkavállalók ezt elutasítják, de az emelés kívánt mértékét addig nem határozzák meg, amíg a munkátatók nem állnak el a befagyasztás gondolatától.

november 14.:

Az és a személyi jövedelemadó módosításának átgondolását szorgalmazza az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkáltatói és munkavállalói oldala, miután a tárgyalás szünetében zárt ajtók mögött tanácskoztak. Megvizsgálnák, milyen eredménnyel járna egy esetleges ÁFA-növelés, valamint ennek megfelelő szja-sávhatár elmozdítás.

minimálbér: nem hangzott el javaslat
szakmunkás bérminimum: nem hangzott el javaslat
bérajánlás: nem hangzott el javaslat

november 21.:

Az áfa-emeléssel és a szja-csökkentéssel kapcsolatban az OÉT nem alakított ki egységes álláspontot, így lekerült a további tárgyalások napirendjéről.

minimálbér: 76 500 forintos minimálbért javasoltak a szakszervezetek, a munkáltatók nem reagáltak.
szakmunkás bérminimum: A munkaadók kijelentették, jelentős többségük a garantált bérminimum jogintézményét 2009. január elseje és december 31. között fenntarthatónak tartja. A szakszervezetek 95 ezer forintos összeget tartanak korrektnek.
bérajánlás: nem hangzott el javaslat.

november 28.:

minimálbér:
a munkaadók a jelenlegi 69 ezer forinton tartanák. A munkavállalók korábban 76 500 forintra tettek javaslatot.
szakmunkás bérminimum: a munkaadók kijelentették, hogy fenntarthatónak tartják a bérminimum rendszerét.
bérajánlás:  nem hangzott el javaslat.

december 5.:

minimálbér: a munkaadók 70 ezer forintos minimálbért javasoltak. A szakszervezetek 75 500 forintot tartottak megfelelő összegnek.
szakmunkás bérminimum: összegét a munkáltatók a jelenlegi szinten tartanák. A szakszervezetek ezt keveselték.
bérajánlás: A sávot 0-3 százalékban határozták meg a munkaadók. A szakszerveztetek 3-6 százalékos sávot tartanak tárgyalási alapnak.

december 12. - 11 óra:

minimálbér: A szakszervezetek 74 500 forintra csökkentették, a munkaadók pedig 70 500 forintra emelték korábbi minimálbér-ajánlásukat.
szakmunkás-bérminimum: összegét a szakszervezetek 91 ezer forintra emelnék a mostani 86300 forintról. A munkaadók azonban továbbra sem változtatnának ezen.
bérajánlás: A munkaadók 2-4 százalékra emelték jövő évi keresetnövekedési javaslatukat.

december 12. - 21 óra:

Maratoni, 10 órás zárt ajtók mögötti egyeztetést követően megszületik a bérmegállapodás.

minimálbér: 71 500 forint,
szakmunkás bérminimum: januártól júliusig 87 ezer, majd 87 500 forint.
bérajánlás: 3-5 százalékos béremelés.

 

A 2009. évi OÉT-bérmegállapodás szövege:

1. Az Országos Érdekegyeztető Tanács megállapodott arról, hogy
a) a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 2009. január 1-jétől havi 71.500 forint;
b) a legalább középfokú iskolai végzettséget és/vagy szakképzettséget igénylő munkakört ellátók garantált bérminimuma gyakorlati időtől függetlenül 2009. január 1-jétől havi 87 000 forint, 2009. július 1-jétől 2009. december 31-ig 87 500 forint.

2. Az Országos Érdekegyeztető Tanács - annak figyelembevételével, hogy a kormányzati prognózis szerint 2009-ben a bruttó hazai termék 1%-kal csökken, a fogyasztói árszínvonal éves átlagban 4,5%-al emelkedik, a személyi jövedelemadó pedig nem változik - 2009-ben a bruttó keresetek 3-5%-os növelését ajánlja a vállalkozási szférában kollektív bértárgyalásokat folytató szociális partnereknek.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdasági helyzetre tekintettel, a helyi bértárgyalásokon a munkahelyek megőrzését tekintsék elsődlegesnek.

3. Az Országos Érdekegyeztető Tanács javasolja, hogy a közszférában is belátható időn belül szülessen megállapodás a 2009. évi keresetekről.

Záradék: A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a megállapodással nem ért egyet, de létrejöttét nem akadályozta meg.

bérmegállapodás bérajánlás oét bérminimum minimálbér
Kapcsolódó cikkek