Magyar gazdaság

Folytatódó bérharcok

Tegnap két nagy munkaadói szervezet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közölte: nem értenek egyet a jövő évre kialkudott 3–5 százalékos bruttó béremeléssel, e helyett 0–3 százalékot javasolnak.

A két szervezet ugyan már a pénteken aláírt dokumentum záradékában is kifejezte, hogy nem ért egyet a benne foglaltakkal, de saját bérajánlásával csak ma állt elő. A szakszervezetek példátlannak tartják a munkaadók magatartását.

A munkavállalókat képviselő Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke úgy látja, a VOSZ–MGYOSZ ajánlás feszültséget kelt, és megnehezíti a helyi bértárgyalásokat.

A munkáltatók lépésüket azzal indokolták, hogy a tárgyalások során figyelembe vettnél várhatóan kisebb lesz az így a megállapodásban rögzített béremelés jelentős reálkereset-növekedést eredményezne. Ellenben nagyobb gazdasági visszaesésre lehet számítani, így felelőtlenség lenne erőn felüli béremelést vállalni. 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Olvassa el publicisztikánkat is:  "Pedig ha valaha, akkor most komoly érvek lettek volna a munkaadók kezében, hogy a másik oldalt önmérsékletre bírják." Surranópályák

munkaadók VOSZ munkavállalok béremelés bérharc oét MSZOSZ MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek