Magyar gazdaság

Gyurcsány: nem elfogadható a tervezet - Nincs áttörés a klímacsúcson

Nem született áttörés az Európai Unió klímacsomagjáról a kelet-közép-európai országok kormányfőinek és Nicolas Sarkozy francia államfőnek, az uniós soros elnökének szombati gdanski találkozóján.

Sarkozy úgy nyilatkozott, hogy haladást értek el a tárgyalásokon, de "még nem jutottak a végére". Meggyőződésének adott hangot, hogy a december 11-én és 12-én esedékes brüsszeli csúcstalálkozón megszületik a megállapodás.

Donald Tusk lengyel kormányfő szerint a mostani találkozón tettek egy lépést előre, de még mindig sok tennivaló maradt az uniós csúcsig. Az EU klímacsomagjának célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Jobban értik egymást a felek, de nagyon messze vannak még egymástól az álláspontok - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton Gdanskban az MTI-nek, miután kilenc közép-kelet-európai ország vezetői és a francia államfő egyeztetést tartottak az tervezett energia- és klímacsomagjáról.

Magyarország és a volt szocialista országok számára nem elfogadható, hogy a jelenlegi tervezet szerint - az eredeti megállapodással ellentétben - 2005-öt tekintenék viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál. Nagyon komoly viták vannak a kérdésről, és várhatóan nehezen fog a 27 tagállam megállapodásra jutni a csomagról a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón - mondta a magyar kormányfő.

Gyurcsány Sarkozy klímacsomag EU tusk gdansk
Kapcsolódó cikkek