Magyar gazdaság

Így ajándékozzon Tudatos Vásárlóként!

A Tudatos Vásárlók Egyesültete összegyűjtötte a fogyasztói ajándékozás ellen tiltakozó átgondolt karácsonyi ajándékozási tippeket.

ATVE szerint először is, ha lehet, ne vásároljunk ajándékot!
Beszéljük meg a szűkebb vagy tágabb családdal, hogy idén nem ajándékozunk, csak jelképes ajándékokat adunk, csak a gyerekek kapjanak ajándékot.

Kérjük meg elsősorban önálló keresettel nem rendelkező vagy alacsonyabb jövedelmű rokonainkat (főleg a gyerekeket és az időseket), barátainkat, hogy ne vásároljanak ajándékot, jobban örülnénk valami egyszerű, saját kezűleg készített ajándéknak.

Az út a fontos, nem a cél

Tegyük vidámmá, viccessé, ötletessé a karácsonyt, a karácsonyi készülődést. Hívjunk össze kis kézműves kört, házi szakkört, ahol barátokkal, rokonokkal együtt készítünk apró ajándékokat, szaloncukrot, ezzel egyaránt megteremtjük a készülődés és a kellemes társaság örömét.

Próbáljunk meg elszakadni az ajándékvadászattól, és tegyük a készülődést igazi, fordulatokban gazdag családi eseménnyé! Vonjuk be a gyerekeket a karácsonyfadísz-készítésbe, beiglisütésbe, próbáljuk meg elérni, hogy ezekre a családi kalandokra, és ne a minél drágább ajándékra legyenek büszkék. Ismerjük meg újra, éljük át az ajándékkészítéssel, sütés-főzéssel kapcsolatos hagyományokat! A karácsony előtti hetekben számos művelődési ház szervez ilyesmi eseményeket.

Ajándékozzunk időt, barátságot, saját szolgáltatást! Adhatunk például közös kirándulásra, teázásra, hátmasszírozásra, gyerekvigyázásra szóló, az ajándékozott által később beváltható „utalványt”. A Tudatos Vásárló elektronikus képeslapjai is segítenek ebben.

Ha vásárolunk…
•    Ne költsünk erőnkön felül, ne vegyünk fel hitelt, kerüljük a gagyi, valódi érték nélküli ajándékokat, gondoljunk arra, hogy a kevesebb több!
•    Vásárlásunkkal támogassuk a kisboltokat – sokuk tényleg a túlélésért küzd ezekben a napokban.
•    Keressük a kézzel készült vagy etikus termékeket kínáló karácsonyi vásárokat. Ilyen például a Merlin Színház Gambia fair trade vására (dec. 23-ig minden nap) vagy a WAMP (Gödör, dec. 14. és 21.).
•    Ügyeljünk a megvásárolt termékek környezeti jellemzőire, összetételére, alapanyagára, csomagolására. Ehhez iránymutatást ad a Tudatos Vásárló 12 pontja

•    Látogassunk el karitatív célú karácsonyi vásárokba, például a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület menhelysegítő vásárába.

Vásárlásunkkal támogassunk egy civil szervezetet vagy nemes ügyet, vagy adjunk szolgáltatást ajándékba! A szolgáltatások ajándékozásának számos környezeti és társadalmi előnye van: az elköltött pénz a  helyi közösségnél marad, támogatjuk a helyi munkahelyeket, és  hulladéktermelés is kevesebb.

Minél kevesebb és minél tartósabb csomagolóanyagot használjunk.

Néhány ötlet:
•    Csomagoljunk magazinok, újságok színes lapjaiba vagy szalagokkal átkötött szövetdarabokba (utóbbiakat minden évben használhatjuk).
•    Ha csomagolópapírt szeretnénk, akkor válasszuk a papírt, ne a csillogós, sokkal környezetszennyezőbb alumíniumot.
•    Az épen maradt csomagolópapírt tegyük el jövőre.
•    Vászonszatyor vagy egyszerű textildarab.

VGO - TVE-->

bio Tudatos Vásárlók Egyesülete karácsony ajándékozás fair trade
Kapcsolódó cikkek