Magyar gazdaság

Majd 18 százalékos a munkanélküliség Észak-Magyarországon

Nőtt a munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió három megyéjében, ahol november végén több mint 93 ezer regisztrált állástalant tartott nyilván a munkaügyi központ, majdnem két és félezerrel többet mint októberben - közölte honlapján a regionális központ.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye alkotta észak-magyarországi régióban a munkanélküliségi ráta novemberben 17,9 százalékos volt, 0,5 százalékkal több mint a megelőző hónapban, és 0,4 százalékkal több, mint tavaly ugyanekkor. Ugyanakkor mindhárom megyében az országos átlaghoz képest kevésbé növekedett az arány, amelynek mértéke 5 százalékos volt, miközben a régióban 2,7 százalék.

Novemberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 60 ezernél többen, Hevesben és Nógrádban pedig 16-16 ezren nem találtak maguknak állást, a nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta Borsodban 20,1, Hevesben 12,8, Nógrádban pedig 17,8 százalékos volt.

Borsodban a megyeszékhely és a déli körzetek - Miskolc, Tiszaújváros, Mezőkövesd - jóval kedvezőbb helyzetben vannak, a itt 11-13 százalékos, miközben az országhatár-menti térségek - Cserehát, Abaúj - munkaerőpiacát továbbra is nagyarányú munkanélküliség sújtja, itt a munkanélküliségi arány többszöröse az országos átlagnak.

Heves megyében szintén jelentős területi különbségek tapasztalhatóak: az egri, a gyöngyösi és a hatvani körzetekben az országos átlaghoz közeli, relatíve igen kedvezőnek mondható a 8-11 százalékos munkanélküliségi arány, míg az elzártabb és befektetők számára nem túl vonzó körzetekben - ilyen Heves és Pétervására térsége - már ennek többszöröse, 23-27 százalékos.

Nógrád megyében a másik két megyéhez képest viszonylag kisebb a szóródás, a Budapesthez közeli körzetekben - Balassagyarmat, Pásztó és Rétság - 11-14 százalékos az arány, míg a többi körzetben 21-23 százalékos.

munkanélküliség munka nógrád heves borsod cserehát abaúj Balassagyarmat
Kapcsolódó cikkek