Magyar gazdaság

Négy stratégiai szektor kap frissítőt Gyurcsányéktól

A kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő csomagja részeként indul el a húzóágazatok tőkevonzó és -megtartó programja, amely a járműipart, a biotechnológiai, a logisztikai és az infokommunikációs szektorokat érinti – tudta meg a Világgazdaság a gazdasági tárcától.

A kormány a négy stratégiai húzóágazatban úgy tervezi átalakítani a szabályozási, a támogatási és a szakképzési környezetet, hogy azzal hatékonyan segítse ezen iparágak további dinamikus fejlődését. Célzott támogatások és ösztönzők kialakítása, az üzleti környezet egyes elemeinek finomhangolása, illetve a szakképzési szerkezet piaci igényekhez igazodó átalakítása, valamint a felsőoktatási háttér biztosítását elősegítő intézkedések várhatók.

A kutatás-fejlesztés és innováció kormányzati támogatása – amelynek eszközei uniós és költségvetési forrásokra építő pályázatok – jórészt szintén e szektorokban hasznosul. A kormány – részben uniós pénzekre építve – bátorítani kívánja a klaszterek ágazati önszerveződését is.

Az érintett szektorok vállalkozásait is segíthetik a kormány által elindított exporttámogató és beszállítói programok, utóbbiak közül az első a járműiparban várható a közeljövőben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

logisztika bitechnológia húzóágazat járműipar infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek