Magyar gazdaság

Összeállítás: válságban is magasak a képviselői költségtérítések

A múlt héten döntött az Országgyűlés a képviselői költségtérítések 15 százalékos adóztatásáról. A lépés azért is volt sürgető, mert a gazdasági válság és a megszorítások idején sok embernek szúrja a szemét, milyen magas költségtérítési átalányokat és szállásköltség térítéseket kapnak a honatyák.

A VGO utánajárt, mennyi kiegészítő juttatás is jár a képviselőknek. A legmagasabb összeget – havi 336 255 forint költségtérítési átalányt, illetve 115 950 forint szállásköltség térítést – kapják például Göndör István (Zala megye) és Karsai József (Békés megye) szocialista képviselők, illetve Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ Vas megyei képviselője. A 336 255 forintnyi átalányt felveszi továbbá Kósa Lajos is, a Fidesz debreceni polgármestere is, azonban ő nem kap szállásköltség térítést.

Az átlagosnak mondható juttatásnak a havi 301 470 forintnyi költségtérítési átalányt, illetve 115 950 forintnyi szállásköltség térítést találtuk. Ez számos honatyát érint, például Varga Mihályt, a Fidesz alelnökét, aki Jász-Nagykun-Szolnok megyei képviselő vagy a frakcióból Pelczné Gáll Ildikót (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), és Áder Jánost, az Országgyűlés alelnökét (Győr-Moson-Sopron megye). Ebben a kategóriában a szocialisták közül megtalálhatjuk Lamperth Mónikát (Somogy megye), valamint Tasnádi Péter pécsi, illetve Botka László szegedi polgármestert is. A KDNP-s Hargitai János, Baranya megyei képviselő is jogosult erre a támogatásra. Szintén ezt az összeget kapja Nyakó István, a szocialista párt szóvivője is, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselő.

Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke jogosult a havi 301 470 forintnyi költségtérítési átalányra, azonban ő sem vesz föl szállásköltség térítést. A házelnökasszony Baranya megye képviselője.

Alacsonyabb összeget kap – havi 266 685 forint átalányt, illetve 115 950 forint szállásköltség térítést – például Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője, valamint Lezsák Sándor, a Fidesz politikusa és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke- frakcióvezetője, akik mindketten Bács-Kiskun megyei képviselők.

képviselők Parlament szállásköltségek költségtérítések
Kapcsolódó cikkek