Magyar gazdaság

Kínai recept a válságra

Kína lehet az első ország, mely magához tér a globális pénzügyi válságból - mondta Wen Jiabao miniszterelnök. Egyben bejelentette, még március előtt további lépéseket helyeznek kilátásba.

"Hitre és elkötelezettségre van szükségünk" - mondta Wen. Az eddigi proaktív fiskális, és laza monetáris lépések mellett a kormányzat most kilenc kulcsiparág megsegítésén dolgozik. Az első bejelentés az autóipar adó- és hiteltámogatása lehet - írja a China Daily.

A kormányfő siettetni készül a 2006-ban meghirdetett "master plan" programját. Ennek keretében 600 milliárd jüant (18 500 milliárd forintot) pumpálna hat projektbe - hogy melyikekbe, még nem lehet tudni (az eredeti tizenhat terv mind tudományos és technológiai fejlesztést irányoz elő, 2020-as céldátummal).

Még november elején a kormány egy 586 milliárd dolláros (123 600 milliárd forintos) élénkítőcsomagot hirdetett meg.

Novemberben hét év óta először esett a kelet-ázsiai óriás exportja, az ipari termelés növekedése 5,4 százalékos értékével 10 hónapos mélypontot ért el. Az ország áramfelhasználása októberben 4 százalékos éves csökkenést mutatott, tíz éve először - ezzel a mutatóval becslik az ország gazdasági aktivitását.

jiabao wen korányfő gazdaság csomag válság élénkít
Kapcsolódó cikkek