Magyar gazdaság

Lassabb növekedést vár az EBRD

Kelet-Európában „a történelem során még nem látott ütemű” átalakulás zajlott le, és a jelenlegi válság idején a feladat annak megakadályozása, hogy a folyamat visszaforduljon – mondták csütörtök esti londoni helyzetértékelésükben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetői, akik szerint a bank a korábban szándékolt csökkentés helyett növelni fogja a fejlettebb közép-európai térség finanszírozását is.

Varel Freeman, a tágabb értelemben vett Kelet-Európa átalakulásának finanszírozására 1991-ben alakult londoni bank amerikai alelnöke kijelentette: az EBRD – jóllehet nem utolsó mentsvár hitelezési vagy finanszírozási szempontból – „továbbra is nyitva van”, és csak decemberben 13 tranzakciót hajtott végre kedvezményezett térségében, félmilliárd euró értékben. „Amerre csak nézünk, tőkehiányt látunk” – mondta. Az EBRD a nap folyamán közölte, hogy a kedvezményezett térségére adott idei növekedési előrejelzését az eddigi 3 százalékról 2 százalék alá csökkentette.

Freeman az EBRD székhelyén csütörtök este tartott helyzetértékelés során megerősítette: a bank az idén „drámaian növeli” tevékenységét a fejlettebb közép-európai országokban is, amelyekről a válság előtt még úgy tartotta, hogy egy éven belül már nem lesz szükségük az EBRD támogatására. Mint közölte, „megfordult a Közép-Európában eszközölt finanszírozások értékcsökkenésének folyamata”. Freeman szerint a közép-európai kedvezményezett országok az idén a tervezettnél 500 millió euróval több új finanszírozást kapnak az EBRD-től, amivel a kétszeresére növekszik a korábban előirányzott összeg.

A londoni bank már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a válságra tekintettel 2009-ben rekord értékű, 7 milliárd euró új finanszírozást nyújt a kedvezményezett térségébe tartozó átalakuló országoknak, és ennek jelentős részét a fejlettebb közép-európai gazdaságok kapják.

helyzetértékelés EBRD Freeman
Kapcsolódó cikkek