Magyar gazdaság

Mentőöv a jégcsarnoknak

Mentőövet dobott a zalaegerszegi jégcsarnoknak az új tulajdonos. Korábbi szándékát megmásítva most úgy döntött az MKB Bank, hogy átmeneti ideig mégis tovább működteti a veszteséges létesítményt.

Az MKB a Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítványra bízta hét napra a jégcsarnokot. Ez idő alatt a tervek szerint áttekintik az alapítvány vagyoni helyzetét, majd újabb 60 napra szóló bérleti szerződést kötnek – adta hírül a távirati iroda.

Bérleti díjat nem fizet, csak az önkormányzatnak járó földhasználati díjat és az üzemeltetési költségeket. A 3,5 millió forintos költség nagyjából felét a szülők állják, másik felét pedig az önkormányzat támogatásából fedezi az alapítván, s ezzel 60 napos haladékot kapott a Zalai Titánok csapata – értesült a jégkorong.blog.hu.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg alpolgármestere korábban az MTI-nek azt mondta, hogy az önkormányzatnak nem áll szándékában megvásárolni a létesítményt, de támogatást biztosítanak bármelyik üzemeltető számára, mert a városnak érdeke, hogy a jégcsarnok működjön. Az idei költségvetésben 27 millió forintot terveztek erre a célra: ez az összeg az MKB Bank rendelkezésére áll, ha megnyitja a csarnokot.

A jégcsarnokot az MKB Bank hétfőn vásárolta meg nettó 150 millió forintért a felszámoló cégtől. A bank a veszteséges működtetés helyett a létesítmény időleges bezárása mellett döntött. Indoklásuk szerint a csarnok üzemeltetése nem tartozik az alaptevékenységükhöz, ugyanakkor az önkormányzati telek használatáért évi közel 8 millió forint használati díjat kell fizetniük.

A mintegy 600 millió forintos költséggel épült csarnok felépítéséhez az MKB Bank nyújtott hitelt. A felhalmozódott adósságok miatt a Zalaegerszegi Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft. felszámolását 2008 novemberében rendelte el jogerősen a bíróság. Ezt követően a TM-Line Zrt. működtette a létesítményt. A hitelezői igények összege ekkor meghaladta a 390 millió forintot. Ebből mintegy 330 millió forint az MKB Bank jelzálog alá vont banki követelésének összege, az energiaszolgáltatóknak közel 40 millió forinttal tartoztak, az elmaradt munkabérek, járulékok pedig meghaladták a 10 millió forintot.

jégcsarnok MKB Zalaegerszeg
Kapcsolódó cikkek