Magyar gazdaság

"Ne lőj a saját lábadba" - Már a deglobalizációtól félnek a vezetők

A brit miniszterelnök a davosi csúcstalálkozón arról beszélt: ha a bankok visszahúzódnak bázis országaikba, újfajta protekcionizmus kialakulását kockáztatják, amelyek a nemzetközi kereskedelem csökkenését idézhetik elő.

Gordon Brown úgy fogalmazott: a protekcionizmus elterjedése deglobalizációhoz, a nemzetközi csökkenéséhez vezethet. A brit miniszterelnök a davosi csúcstalálkozón leszögezte: a mostani válság megoldásához a nemzeti szintű intézkedések nem elegendőek, "most együtt kell döntenünk" – idézi a Times Online.

A protekcionizmus a World Economic Forum egyik fő témájává vált, mivel Obama gazdaságélénkítő csomagjának része a "vásárolj amerikai terméket" – ennek keretében megtiltanák a külföldön gyártott acél felhasználását az infrastruktúrafejlesztési projektek során. Félelmeit fejezte ki Kamal Nath indiai kereskedelmi miniszter is, aki hangsúlyozta, hogy a globalizációban rejlik a versenyképesség kulcsa.

Ugyanakkor Pascal Lamy, a davosi csúcsot rendező Világkereskedelmi Szervezet (WTO) igazgatója hozzátette, hogy gazdasági válság idején természetes a protekcionizmusra való hajlam. "Az első dolog, amire egy ilyen válság idején figyelni kell, hogy nem lőj a saját lábadba" – mondta Lamy.

Davos World Economic Forum protekcionizmus WTO Brown deglobalizáció
Kapcsolódó cikkek