Magyar gazdaság

Nobel-díjas közgazdász bírálja Obamát

Paul Krugman a New York Times-ban megjelenő elemzésében úgy véli: Barack Obama rossz úton jár, amikor rövid távon, adócsökkentésekkel igyekszik élénkíteni a gazdaságot a hosszú távú befektetési tervek helyett.

Barack Obama friss bejelentése szerint 150 milliárd dollárra csökkentené a vállalkozások és ugyanennyivel a munkavállalók adóterheit. Mint fogalmaz, ezzel "megbikázná" a gazdaságot, ugyanakkor éppen ez a szóhasználat foglalja össze a problémát – írja Paul Krugman a New York Times hasábjain.

A Nobel-emlékdíjas közgazdász szerint nem érdemes hatástalan adócsökkentésekre pazarolni a forrásokat, hiszen a munkanélküli-ellátás, az egészségügy olyan területek, amelyek feltőkésítése enyhülést jelenthetne a gazdasági nehézségekkel küzdő amerikaiaknak. Krugman szerint ha az új kormány valóban általánossá szeretné tenni az egészségügyi alapellátást, már most el kellene kezdeni építenie az erre vonatkozó, évi 100 milliárd dolláros költségű programot.

A szerző szerint a Christina Romer, A Gazdasági Tanácsadók Tanácsának jövendő vezetője és Jared Bernstein, az elnök leendő vezető közgazdásza által publikált tanulmány szintén ezt mutatja. A tanulmány szerzői úgy látják: Obama gazdasági csomagja 2010 negyedik negyedévében éri el hatásának maximumát. Elfogadása nélkül ekkorra 8,8 százalékosra emelkedne a de elfogadásával együtt is 7 százalékot tesz majd ki, a csomag hatásai pedig gyorsan megszűnnek majd.

Krugman leszögezi: azokkal az elemzőkkel ért egyet, akik szerint keveset csinálni rosszabb, mint semmit sem csinálni. A közgazdász szerint tehát Obamának nagyobb erőfeszítést kéne tennie, szükség lenne egy jelentős, hosszú távra kitekintő közkiadási tervre. Mint hogy a jelek szerint a munkanélküliség nem csak a következő két év problémája lesz, a befektetések finanszírozását ennek megfelelően kell irányítani. Mint mondja, a gazdaságot nem "megbikázni" kell: rövid távú, intenzív aktivitás helyett hatásait lassan kifejtő programra van szükség, mégpedig a lehető leghamarabb.

Obama adócsökkentés Krugram közgazdász Nobel-díjas
Kapcsolódó cikkek