Magyar gazdaság

"Üvöltenünk kell az igazságtalanság miatt" - Sztrájkolnak a franciák

Fekete csütörtök köszöntött Franciaországra: országszerte mintegy kétszáz demonstrációt tartanak. A közlekedési dolgozók, a pedagógusok, de még az államigazgatás egy része is sztrájkba lépett ma, ezzel tiltakozva Nicolas Sarkozy reform elképzelései ellen.

Várhatóan többszázezren vesznek részt a ma megrendezendő mintegy kétszáz utcai megmozduláson. A francia szakszervezetek demonstrációkkal és általános sztrájkkal tiltakoznak Sarkozy elnöknek a cégek érdekeit szem előtt tartó politikája ellen. "Üvöltenünk kell, mert ez a válság hatalmas igazságtalansághoz vezetett" – nyilatkozta az AFP-nek Francois Chereque, a több szektor alkalmazottait összefogó CFDT szakszervezet vezetője.

Az elégedetlenség oka, hogy Sarkozy az ígért életszínvonal-emelés helyett 360 milliárd eurót  folyósított a pénzügyi válságtól sújtott bankoknak. A napokban 26 milliárd eurós élénkítő csomagot jelentett be, hangsúlyozva, hogy a reform a liberalizálásával és az államigazgatás megnyesésével jár együtt. A sztrájkot a francia társadalom többsége támogatja, a, különböző közlekedési vállalatok sztrájkja egyes médiumok szerint káoszt, mások szerint csak fennakadásokat okoz.

Hol mennyien sztrájkolnak? (Forrás: Le Monde)

A lap információi szerint a TGV gyorsvonatoknak csak hatvan százaléka közlekedik, reggel tíz órakor legalább egy órás késéssel indultak a gépek az Orly reptérről.

A postások 25, a pedagógusok 34 százaléka lépett sztrájkba, a párizsi metróhálózat viszont szinte teljesen normálisan üzemel.

A nemzeti vasúttársaság dolgozóinak 41 százaléka nem vette fel a munkát, a légiirányítóknál az arány 15 százalékos.

26 százaléknyi alkalmazottról kell lemondania ma a France Télécomnak.

Az egészségügyi intézmények egyelőre zökkenőmentesen működnek, de a sztrájkolók aránya délután egykor eléri a 21 százalékot.A költségvetésért felelős Eric Woerth miniszter reggeli, Le Monde-ban olvasható nyilatkozatában munkába állásra szólította fel a sztrájkolókat, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben felül kell emelkedni a személyes problémákon. "Meg kell őriznünk a hidegvérünket a viharos időkben" – mondta a miniszter, leszögezve, hogy a tiltakozások ellenére sem változtat politikáján a kormány.

A szocialista párt szóvivője szerint a sztrájk oka, hogy Sarkozy elnök nem észlelte az elégedetlenség jeleit. Benoit Hamon szerint a kabinetnek újra kell gondolnia a pénzügyi mentőcsomagot és olyan tervet bemutatnia, amely jelentősen növeli az ország vásárlóerejét. A kormánypárt szóvivője viszont szankciót helyezett kilátásba azok számára, akik visszaélnek az "59 perces sztrájk" jogával. A szabályok okán a dolgozók a munkanap elején csak 59 percig sztrájkolnak, efölött ugyanis elveszítenék fél napi bérüket. Frédéric Lefebvre leszögezte: ha az 59 perces sztrájk eredményeképpen egy üzem négy órára vagy egész napra leáll, a sztrájkolóknak is négy órányi vagy egy napnyi bérükről kell lemondaniuk.

A lap információi szerint a TGV gyorsvonatoknak csak hatvan százaléka közlekedik, reggel tíz órakor legalább egy órás késéssel indultak a gépek az Orly reptérről. A postások 25, a pedagógusok 34 százaléka lépett sztrájkba, a párizsi metróhálózat viszont szinte teljesen normálisan üzemel. A nemzeti vasúttársaság dolgozóinak 41 százaléka nem vette fel a munkát, a légiirányítóknál az arány 15 százalékos. 26 százaléknyi alkalmazottról kell lemondania ma a France Télécomnak. Az egészségügyi intézmények egyelőre zökkenőmentesen működnek, de a sztrájkolók aránya délután egykor eléri a 21 százalékot.

A postások 25, a pedagógusok 34 százaléka lépett sztrájkba, a párizsi metróhálózat viszont szinte teljesen normálisan üzemel.

A nemzeti vasúttársaság dolgozóinak 41 százaléka nem vette fel a munkát, a légiirányítóknál az arány 15 százalékos.

26 százaléknyi alkalmazottról kell lemondania ma a France Télécomnak.

Az egészségügyi intézmények egyelőre zökkenőmentesen működnek, de a sztrájkolók aránya délután egykor eléri a 21 százalékot. -->

sztrájk szakszervezet Orly reptér TGV SNCF
Kapcsolódó cikkek