Magyar gazdaság

Vasárnaptól standolás

A vendéglátósok tiltakozása ellenére február elsejétől életbe lép a jogszabály és kötelező lesz vezetni a napi készletforgalmi nyilvántartást. A néhány évvel ezelőtt már bevezetett standoláshoz képest kissé egyszerűsödnek a tennivalók, ugyanis kizárólag a röviditalokat kell leltározni, s csak négy adatot (nyitókészlet, beszerzett, értékesített mennyiség, zárókészlet) kell rögzíteni naponta és azt is összesítve, tehát nem italfajtánként elkülönítve.

A vám- és pénzügyőrség bevezetett egy formanyomtatványt, amely valamennyi vám- és pénzügyőri hivatalban, illetve regionális ellenőrzési központban beszerezhető, de használhatók különféle (akár a vendéglátósok által eddig alkalmazott) számítógépes programok, amennyiben azt a vám- és pénzügyőri hivatal útján a regionális ellenőrzési központnál bejelentik, engedélyeztetik. A bejelentésben meg kell adni a program beazonosíthatóságát biztosító adatokat, továbbá egy nyilatkozatot, hogy a program megfelel a jogszabályi előírásoknak. A program az engedélyezési folyamat ideje alatt is használható, egészen az engedélyezést jóváhagyó, vagy az azt elutasító határozat meghozataláig.
 
A készleten lévő termékek mennyisége több módon is megállapítható. Az italokat nem kell mérőedényekbe áttölteni, mivel a készlet a beszerzett és az értékesített mennyiség ismeretében megállapítható egyszerű számításos eljárással, továbbá az üzletekben alkalmaznak az üvegek formájához igazodó standmércét is, továbbá a jogszabály megengedi a számított és a tényleges mennyiség közötti +/- 5 százalékos eltérést.

További információk a vám- és pénzügyőrség honlapján a http://vam.gov.hu címen találhatók a „Szakterületek/Jövedéki szakterület/Jövedéki hírlevelek/2009” menüponton belül a 1/2009. számú Jövedéki Hírlevélben.

Felmennek a miniszterhez

Mint emlékezetes, a Kisosz az első perctől kezdve felkarolta a standolást ellenzők ügyét, s a vendéglátó vállalkozók érdekképviseletében megkereste valamennyi országgyűlési képviselőt, hogy támogassa a napi alkohol-nyilvántartási kötelezettséget előíró jövedéki törvénymódosítás hatályon kívül helyezését. Időközben több ezer vállalkozó írta alá a részletes szakmai indokkal alátámasztott tiltakozó ívet. Ezeket az íveket a szövetség vendéglátó megyei elnökei hétfőn adják át a pénzügyminiszternek. Kérik, hogy a pénzügyi szaktárca a korábbi álláspontját vizsgálja felül, és támogassa a rendelkezés hatályon kívül helyezését. Szeretnék, ha az Országgyűlés már az első munkanapján napirendre tűzné a kérdést. Elvárják, hogy a vámhatósági ellenőrzésekre a döntésig hirdessenek moratóriumot.

vendéglátósok termék készlet standolás
Kapcsolódó cikkek