Magyar gazdaság

A génkezelt kukorica tilalma ügyében Sólyom európai államfőknél lobbizik

Sólyom László köztársasági elnök levélben fordult több európai államfőhöz a génmódosított kukorica magyarországi termelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása érdekében - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára csütörtökön feltett közleményben.

Mint írják, az EU környezetvédelmi minisztereinek március 2-i ülésén napirendre kerülhet a moratórium feloldásának kérdése. A levél hangsúlyozza: ez az ügy Magyarországon valamennyi parlamenti párt politikai konszenzusa mellett a civil szervezetek támogatását is élvezi - számol be a KlubRádió az MTI alapján.

A köztársasági elnök, a "zöld elnökök" informális hálózatának kezdeményezőjeként úgy gondolja, a génmódosított élő szervezetek nem szokványos kereskedelmi árucikkek, ha egyszer kikerülnek a természetbe, terjedésük, szaporodásuk, génjeik további változása ellenőrizhetetlenné válik az ember számára - olvasható.

A levél szerint Sólyom László kifejezi azon reményét, hogy a tagállamok a szubszidiaritás és a szolidaritás alapján elismerik Magyarország jogát arra, hogy eldöntse: saját területén használja vagy betiltja a génmódosított kukoricát.

moratórium elnök génkezelt kukorica Sólyom László
Kapcsolódó cikkek