Magyar gazdaság

A kormány is belebukhat a pénzügyminiszter "show-jába"

Joszano Kaoru japán gazdasági és költségvetési miniszter megkapta a pénzügyi tárcát is, miután annak addigi vezetője, Nakagava Soicsi kénytelen volt lemondani a G7 csoport sajtóbeszélgetésén tanusított viselkedése miatt.

Számos feltételezés szerint a japán politikus részeg volt, amikor a hétvégén Rómában megjelent az újságírók előtt. Lemondása bejelentésekor mégis egészségi okokkal indokolta döntését, miközben bocsánatot kért mindenkitől - a miniszterelnöktől, a japán néptől és a parlament tagjaitól - azért a komoly bajért, amit okozott.

A miniszter kényszerű távozása elemzők szerint rendkívül súlyos csapás jelent Aszo Taro miniszterelnök számára, sőt akár bele is bukhat a történtekbe, mivel kormánya már amúgyis igen népszerűtlen a távol-keleti szigetországban.

A parlament kormánypárti és ellenzéki tagjai részéről rendre kemény kritika éri a gazdasági válság nem megfelelő kezelése, a botrányok és a félretájékoztatások sorozata miatt. "Nem lennék meglepve, ha ez az ostobaság megkondítaná a lélekharangot Aszo kormányzó liberális demokrata pártja fölött" - idézte a Bloomberg Kirby Daley, a Newedge Csoport hongkongi vezető stratégiai elemzőjének szavait. A szakértő egyaránt elfogadhatatlannak minősítette a miniszteri viselkedést és azt, hogy a kormányfő nem váltotta le azonnal posztjáról, sőt marasztalta Nakagavát.

További részletek a szerdai Világgazdaságban

részeg Japán Nakagava pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek