Magyar gazdaság

"Éghajlatrombolók Klímacsúcsa" - Nem vesznek részt a civilek

Nem vesz részt a négy legfontosabb magyar éghajlatvédelmi szervezet a Klímacsúcson. Félőnek tartják ugyanis, hogy a pénteki rendezvény a beharangozott széleskörű társadalmi összefogás helyett a támogató erőművek és energiacégek, azaz Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak PR eseményévé sekélyesedik – fogalmaz az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország közleménye.

A közlemény aláírói elfogadhatatlannak tartják a témában érdekelt civil szervezetekként a Klímacsúcs konferencia szervezőinek hozzáállását. A rendezvény célja állítólag fórum biztosítása a gazdaság, a politika, a tudomány és a civil társadalom képviselőinek a véleménycserére. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem lesz képes kommunikációs hidat építeni a civil szervezetek, a vállalatok és a tudományos élet között, ha a rendezvényen támogatóként és előadóként felvonultatott vállalatok (akik együttesen a magyarországi ipari széndioxid-kibocsátás több mint feléért felelősek) nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a tőlük független szakértők, beleértve a civil szervezetek szakembereit is.

A civil szervezetek, akik ugyan kaptak meghívást, de széles körű megszólalási lehetőség nélkül. Egy külön szekcióban és csak a szervező által „engedélyezett” összetételben beszélhetnek a saját munkájukról. Így a konferencia kimerül a külsőségekben; valódi eszmecserére nincsen lehetőség – vélik a civil szervezetek.

Szerintük a szervezők többszöri megkeresésük ellenére sem mutatkoztak partnernek abban, hogy a hibát orvosolják. Nem kaptak választ arra sem, vajon mi az akadálya annak, hogy a zöld szervezetek megjelölt képviselője a plenáris ülésen kifejthesse e szervezetek közös álláspontját. Ezért úgy döntöttek, hogy a rendezvényen nem vesznek részt, így elkerülve azt, hogy e nagyvállalatok a civilek részvétével próbálják igazolni pozitív hozzáállásukat a témában.

Levegő Munkacsoport Klímacsúcs Energia Klub Magyar Természetvédők Szövetsége WWF Magyarország
Kapcsolódó cikkek