Magyar gazdaság

Előremutató a Reformszövetség programja - Elemzői vélemények

A Reformszövetség szombaton közzétett programja előremutató és egybevág a szakmai konszenzussal. Alapvetően azonos irányú a Gyurcsány Ferenc által hétfőn vázolt kormányprogrammal, ám messzebb megy annál - mondták az MTI által hétfőn megkérdezett makroelemzők.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője teljes mértékben támogatandónak nevezte a Reformszövetség javaslatait. Magyarország számára jelenleg "nincs is más lehetőség, mint egy hasonló léptékű strukturális reform végrehajtása, bele kell vágni, mert nincs más esély" - fogalmazott.

Az elemző egyetértett az államháztartás kiadásainak jelentős csökkentésével, és azokkal a területekkel is, amelyeken a kurtítás megvalósulna, hozzátéve, hogy -, ha rajta áll - esetleg még merészebben nyúlt volna hozzá a szociális kiadásokhoz.

Gyurcsány Ferenc véleményére, mely szerint imponáló, ám társadalmi költségeit tekintve vállalhatatlan a program, Oszkó Péter nézetét osztva úgy vélekedett, hogy a Reformszövetség programjánál csak egy dolog váltana ki még nagyobb össztársadalmi költséget: a tétlenség. Németh Dávid, az ING Bank Zrt. makroelemzője az államháztartási kiadások tervezett csökkentése mellett az élőmunka terheinek csökkentését emelte ki a programból mint legfontosabb elemeket.

Az ING elemzője hiányolta ugyanakkor a markánsabb kiállást a radikális önkormányzati reform mellett, a pártfinanszírozás rendbetételére vonatkozó javaslatokat, valamint az adórendszer egyszerűsítését célzó terveket. Németh Dávid végül a program megvalósításának politikai akadályaira mutatott rá: "Most bármit lehet mondani, hiszen 2010 után úgysem tudjuk, mi lesz" - fogalmazott, aláhúzva, hogy a hosszú távú tervek mellett legalább olyan fontos, hogy a következő fél-háromnegyed évben mit tesz a kormány.

ING Bank Suppan Gergely Magyar Takarékszövetkezeti Bank Németh Dávid Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek