Magyar gazdaság

Fogy a magyar

Lassult a népességfogyás, de így is egy éven belül tízmillió alá fogyhatunk, ha a mostani trend érvényesül. A házasodási kedv is tovább csökkent.

Az előzetes adatok szerint 2008-ban 99 200 gyermek született, 1,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. A halálozások száma 130 000 volt, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent a 2007. évihez képest. A természetes fogyás 30 800 fő volt, 4525-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 31 ezer fő volt.

A születések száma az év folyamán egyenetlenül alakult: öt hónapban kevesebb, hét hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. Összességében 2008-ban a születésszám 1,6 százalékkal emelkedett, ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva közel 1600-zal több újszülöttet jelent. A születési többlet csaknem fele június és július hónapokban jelentkezett, amikor az újszülöttek száma 4,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Októberben és novemberben kevesebb, decemberben viszont ismét több gyermek jött világra, mint egy évvel korábban.

A vizsgált időszakban a halálozások száma – három kivételével – valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi: összességében közel 3000-rel (2,2%-kal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. A házasságkötések havonkénti száma jelentős ingadozásokat mutatott az év folyamán. Májusban és augusztusban jóval több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban, júniusban és júliusban, valamint szeptemberben viszont számottevően kevesebbet, mint az előző évben. A májusi és augusztusi többlet nem tudta ellensúlyozni az év többi hónapjában jelentkező hiányt, így 2008-ban az összességében 40 100 házasságkötés 742-vel (1,8%-kal) kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

születések demográfia népesség
Kapcsolódó cikkek