Magyar gazdaság

Kopits: cél a hitelesség - Meghallgatták a Költségvetési Tanács elnök- és tagjelöltjeit

Helyre kell állítani a költségvetési politika hitelességét – többek között ezt jelölte ki a Költségvetési Tanács egyik fő célkitűzéseként Kopits György, az újonnan megalakuló szervezet elnök-jelöltje.

A költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság csütörtök délelőtti ülésén hozzátette: az utóbbi évek laza költségvetési politikájának a hatása az évi 300 milliárd forintos kamat-felárban is megmutatkozik, jelen körülmények között pedig különösen nehézzé vált a magyar állam és a magánszektor magas adósságának a megújítása.

Kopits György úgy fogalmazott: a Tanács felállítása – reménye szerint - új minőséget hoz a költségvetéssel kapcsolatos és az azt érintő törvények előkészítésében.

Hozzátette: a szervezet elemzéseket és becsléseket fog készíteni a költségvetési bizottság számára is, így tevékenységük egyik fő haszonélvezője a jövőben éppen a szakbizottság lehet.

A Tanács tag-jelöltje, Oblath Gábor az ülésen leszögezte: részben az utóbbi időszak költségvetési politikája vezetett oda, hogy a jelenlegi gazdasági viszonyok között nincsenek meg a lehetőségek a válság ellensúlyozására.

A fiskális politikát eddig általában a rövid távú szempontok vezérelték, így a Tanács legégetőbb feladata éppen az, hogy érvényesítse a hosszabb távú, az ország jövője tekintetében is fontos tényezőket. Török Ádám, a másik tag-jelölt a Költségvetési Tanács titkárságának jelentőségét emelte ki felszólalásában.

A Tanács megalakulását a költségvetési bizottsági tagok kivétel nélkül üdvözölték.

Kóka János, a szervezet életre hívását célul kitűző, a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvény előterjesztője hozzászólásában úgy vélekedett: igen fontos üzenet volna, ha jövő hétfőn, február 16-án az Országgyűlés egyhangúlag támogatná a jelöltek kinevezését.

Költségvetési Tanács Oblath Gábor Kopits György
Kapcsolódó cikkek