Magyar gazdaság

Megszavazták a milliárdos adóemelést – Bátrak a honatyák Schwarzenegger szerint

Arnold Schwarzenegger bátornak nevezte a kaliforniai képviselőket, akik minimális többséggel, de megszavazták Kalifornia költségvetését. A most elfogadott hatalmas adóemeléssel a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságának 42 milliárd dolláros deficitet kel ledolgoznia.

Épphogy megkapta a kétharmados támogatást a kaliforniai törvényhozás mindkét házában a 42 milliárd dolláros deficittel küzdő állam költségvetését – tudósít az AP.

Arnold Schwarzenegger kormányzó szerint bátor döntés volt a hatalmas adóemelést és költségcsökkentést tartalmazó csomag elfogadása. A kormányzó úgy fogalmazott: az államnak most már nem kell a vörös tinta miatt aggódnia és újra fejlődésnek indíthatja Kaliforniát.

A költségvetés elfogadásához mindkét oldal feladta eredeti elképzelése egy részét. A demokraták kezdeti ellenkezésük után elfogadták a 15,1 milliárd dolláros költségcsökkentést, a republikánusok pedig beleegyeztek a 12,8 milliárd dollárt kitevő adócsökkentésbe. Ha a gazdaság állapota nem romlik jelentősen, a büdzsé 2010 júniusáig egyensúlyba hozhatja Kaliforniát.

republikánus demokrata Schwarzenegger Kalifornia költségvetés
Kapcsolódó cikkek