Magyar gazdaság

"Minden mondatot fel kellett írni neki" - Távozását indokolja Michael Glos

Michael Glos német gazdasági miniszter távozásának nemcsak az volt az oka, hogy „megfáradt” hivatalában, a lépést sokkal inkább a kormányfővel szembeni rossz viszonya motiválta – állítják lapjelentések.

A bajor CSU által delegált politikus szerint Angela Merkel kancellár inkább hallgatott Peer Steinbrück szociáldemokrata pénzügyminiszterre, ami számára fenntarthatatlan helyzetet teremtett.

A Münchner Merkur értesülése szerint Glos szó szerint azt mondta, hogy „Merkel valójában mindig azt hitte, hogy fogalmam sincs a dolgokról, ehelyett mindig annak a Steinbrücknek az ajkán csüggött, akinek minden mondatot fel kellett írni”.

A német sajtóban olyan értesülések is elterjedtek, hogy a kormányfő alkalmatlannak tartotta a miniszterét a gazdasági tárca vezetésére. Glos távozása kapcsán a korábbi bajor tartományi miniszterelnök, Günther Beckstein kijelentette, hogy az összes érintett részéről elvárhatott volna több támogatást. A bajor politikai vezetésben olyan hírek is keringenek, hogy Glos nem egyszer kényszerült ledorongolást elviselni.

Időközben az államfő – Karl-Theodor zu Guttenberg személyében – már ki is nevezte utódját, aki a 37 évével a legfiatalabb, a gazdasági tárcát valaha is vezető politikusok sorában. A váltással valójában nem oldódott meg az a probléma, hogy az uniópártok – saját frakcióvezetésük bevallása szerint is – híján vannak magas szintű és korszerű gazdasági ismeretekkel rendelkező politikusoknak.

Az ősi nemesi családból származó Zu Guttemberg korábba a külpolitikában igyekezett magát profilírozni. Főleg jól felkészült, fiatalokat hiányolnak, akiknek olyan kisugárzásuk lenne, mint amivel korábban Friedrich Merz rendelkezett.

Karl-Theodor zu Guttenberg Michael Glos
Kapcsolódó cikkek