Magyar gazdaság

Négy + egy nap - támogatva

Várhatóan áprilisban születik meg annak a pályázatnak a kiírása, melynek segítségével 20 milliárd forintnyi uniós forrásból részesülhetnek azok a cégek, amelyek a válság miatt csökkentett munkaidejű foglalkoztatásra kényszerülnek – mondta el a Világgazdaságnak Tukacs István válságövezetekért felelős kormánybiztos. A konstrukció szerint a nem munkával töltött (munka)időben képzést szervezne a munkaadó a dolgozók számára, cserébe a kieső időre járó munkabér 80 százalékát, maximum a kétszeresét átvállalná az állam. A technika hasonló, mint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által január végén meghirdetett Megőrzés pályázatnál. Ott azonban a csökkentett munkaidőhöz társított oktatás esetében a képzés költségeinek 80 százalékát fizetik ki. Igaz, külön lehet pályázni a kieső bér támogatására is, szintén 80 százalékos arányban. Ám az OFA által meghirdetett munkahelymegtartó pályázat kerete csak 5,95 millárd forint.
Az áprilisban meghirdetendő 20 milliárdos keretösszegű pályázatnál egyelőre csak a kieső bér kompenzálásában gondolkodnak, de elképzelhető, hogy a képzési költségek valamilyen mértékű részleges térítése is bekerül a még nem teljesen kidolgozott konstrukcióba – mondta Tukacs. Hozzátette: áprilisig várhatóan elég lesz az OFA hatmilliárdja, s a térségi válságkezelő alapokból kedden felszabadított további összesen tízmilliárd forint, mely szintén hasonló célokra használható fel.
Jó az elgondolás – mondta lapunknak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára azonban nem elégedett a konstrukció kidolgozásának az ütemével, lassúnak tartja.
A támogatás kötött idejű lesz, ám az időkorlátot egyelőre nem lehet megbecsülni – mondta Tukacs. Az OFA-pályázat esetében egyébként a hasonló támogatás időtartama maximum 12 hónap. A támogatott képzések kiválasztása sem történt még meg, de a cél az, hogy a szakmai továbbfejlődést segítse elő. Nem kizárt, hogy lesznek egyeztetések a képzések körével kapcsolatban a munkaadói szervezetekkel – mondta a kormánybiztos. A VOSZ főtitkára pedig azt mondta: szorgalmazni fogja, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretein belül foglalkozzanak a kérdéssel. Az OÉT elnökei egyébként ma konzultálnak Gyurcsánnyal. A találkozón várhatóan szóba kerül ez a téma is.
A kormány korábban azt tervezte, hogy uniós forrásból 57 milliárdot különít el a munkaadók járulékcsökkentését célzó pályázatokra. Mivel azonban a kabinet adó- és járulékcsökkentési programot készít, ezt a forrást mégsem erre fordítanák, hanem ebből különítenék el munkahelymegtartásra és képzésre, egyelőre a fent részletezett 20 milliárd forintot.

Cégek tapasztalatai

General Motors: Január 16-tól péntekenként nem dolgoznak a szentgotthárdi General Motors Powertrain-Magyarország Kft.-nél, miután a cégvezetés és a szakszervezet megállapodott abban, hogy az idén bármikor el lehessen rendelni a négynapos munkahetet. A feltételek közt szerepel, hogy a dolgozókat egy héttel korábban kell értesíteni, és negyedévenként a heti munkaóraátlag nem lehet kevesebb 32 óránál. A dolgozók a munkaidő-csökkentés miatt kiesett időre a vállalat által felajánlott bruttó személyi alapbér felét kapják meg.

Videoton: A hírek szerint a Videoton Holding Zrt. egyik leányvállalatánál már bevezették a négynapos munkahétre és az egynapos képzésre vonatkozó rendszert. A vállalat közlése szerint az információ nem igaz, a pályázaton a cégcsoport egyetlen tagja sem indult. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy ha az elvárásoknak megfelelnek, és a feltételeket is teljesíteni tudják, a támogatást igényelni kívánják.

Videoton: A hírek szerint a Videoton Holding Zrt. egyik leányvállalatánál már bevezették a négynapos munkahétre és az egynapos képzésre vonatkozó rendszert. A vállalat közlése szerint az információ nem igaz, a pályázaton a cégcsoport egyetlen tagja sem indult. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy ha az elvárásoknak megfelelnek, és a feltételeket is teljesíteni tudják, a támogatást igényelni kívánják. -->

támogatás csökkentett munkaidő
Kapcsolódó cikkek