Magyar gazdaság

Nem lesz új szabályozás a kiküldetésben dolgozókra

Az Európai Bizottság (EB) nem enged a nyomásnak, nem készít új szabályozást a külföldön kiküldetésben dolgozókra - értesült az EUobserver.

A posted workers direktívával kapcsolatban Brüsszel állásfoglalására azért került sor, mert a lindsey-i olajfinomító munkásai vadsztrájkjukkal tiltakozó hullámot indítottak el az Egyesült Királyságban a külföldi dolgozók ellen, miután a tulajdonos céghez, a Totalhoz szerződéssel kötödő itáliai Irem saját embereket - olaszokat és portugálokat - mert alkalmazni a helyiek helyett.

A szóbanforgó direktíva 1999-től van hatályban, s úgy tekintenek rá Brüsszelben, mint az egyik kulcsfontosságú jogszabályra, amely garantálja a belső piac működését. Konkrétan azoknak a - cége által meghatározott feladat ellátására, korlátozott időre - külföldre kiküldött dolgozóknak a státuszát szabályozza, akik nem a munkavégzés színhelyén, hanem a munkáltatójuk államában fizetik a járulékokat.

A brit olajfinomító dolgozói azon háborodtak föl, hogy a francia Total tulajdonában lévő cégüknél külföldieket alkalmaznak a mai válságos időkben, amikor napról napra nő a jelenleg 2 millió ember van állás nélkül Nagy-Britanniában. A szakszervezetek kedden arra szólították fel a brit kormányt, hogy szigorítsa meg a külföldi munkaerő alkalmazását szabályozó törvényt.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

direktíva Brüsszel dolgozó
Kapcsolódó cikkek