Magyar gazdaság

Reformszövetség: jelentős kiadáscsökkentés és adócsökkentés kell

Az államháztartás kiadásainak jelentős csökkentését és az adóterhek mérséklését javasolja a Reformszövetség az ország további gazdasági lemaradásának megakadályozása és felzárkóztatása érdekében.

A Reformszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: amennyiben a megfogalmazott javaslatok megvalósulnak, 2013-ig érezhetően csökkennek a vállalkozások és a lakosság terhei, ezzel párhuzamosan mérséklődnek az állami kiadások is.

Az adó- és járulékrendszert illető javaslatok megvalósulása esetén például 8 százalékkal csökkenne az elvont jövedelmek aránya a bruttó hazai terméken belül, évente másfél-két százalékkal nőne a növekedés üteme, és csökkennének az ország pénzügyi kockázatai is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Reformszövetség 2008 novemberében alakult meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt és jelenlegi elnökeinek részvételével. A testület, megalakulásakor azt a küldetést vállalta, hogy a kialakuló világgazdasági válság közepette szakmailag megalapozott programot kínál a megfelelő kríziskezelés feltételeinek megteremtésére.

A Reformszövetség a 2009 és 2013 közötti öt évre gazdaságpolitikai programot dolgozott ki, amelynek középpontjában a magyar gazdaság teljesítőképességének növelése, a versenyképesség javítása, és a recesszióból való kilábalást segítő növekedés támogatása áll.

A programban foglalt javaslatok az állam gazdasági szerepének átalakítására, az államadósság fokozatos csökkentésére, az adó- és járulékrendszer reformjára, ennek keretében az állami jövedelem-elvonás és újraelosztás erőteljes csökkentésére, az elérhető megtakarítások feltárására és a reálgazdaság, valamint a termelő vállalatok megsegítésére, fejlesztésének szempontjaira, tartalmára irányulnak.

A Reformszövetség hangsúlyozza: célnak és keretnek tekinti Magyarország minél gyorsabb csatlakozását az euróövezethez. Az ehhez szükséges feltételek megteremtését a testület egy 2012. január 1-ig terjedő program keretében képzeli el - ismerteti a közlemény.

adócsökkentés versenyképesség kiadáscsökkentés reformszövetség válság világgazdasági válság
Kapcsolódó cikkek