Magyar gazdaság

"Rémisztőek ezek a számok, no de van jelentősége?"

Az Egyesült Államokban 2009 januárjában 598 ezer álláshely szűnt meg. Ilyen nagy arányú zuhanásra az első olajválságot követő időszak óta nem volt példa.

A Financial Times írása szerint 34 éve nem látott mértékben 7,6 százalékosra ugrott a Amerikában az idei első hónapban. Az elbocsátások aránya nem sokkal haladta meg a közgazdászok várakozásait, az elemzők korábban 7,2- 7,5 százalékos aránnyal számoltak.

A hitelválság kirobbanása – 2007 decembere óta mintegy 3,6 millió amerikai veszítette el állását. Az utcára kerültek mintegy felének az elmúlt három hónapban szűnt meg a munkahelye. "Rémisztőek ezek a számok, no de van jelentősége?"- kommentálta az adatokat Alan Ruskin az RBS vezető elemzője. "A piacok számára semmiképp, ezeket ugyanis már a korábbi mutatók alapján, erősen lehetett sejteni"- tette hozzá

Az állások megszűnése a legtöbb iparágat érintette. Csak a feldolgozó iparban 207 ezer munkahely szűnt meg, míg az építőiparban 111 ezren veszítették el állásukat. Szintén rájárt a rúd a kiskereskedelmi szektorra, ahonnan 45 ezer munkavállaló került utcára, míg a pénzügyi szektooban 42 ezer munkahely tűnt el. A kevés kivétel közé tartozik az egészségügy, illetve a magán oktatási ágazat ahol nőtt a munkahelyek száma januárban.

munkanélküliség feldolgozó ipar elbocsátás USA Amerika Egyesült Államok kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek