Magyar gazdaság

Vagyonosodási vizsgálatok: nem is olyan egyszerű az APEH-nek behajtania a pénzt?

Közel hatezer vagyonosodási vizsgálat lefolytatására készül az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az idén, ám a kiválasztási szempontok pontosításával jelentősen javulhat az ellenőrzések hatékonysága.

A vizsgálatok száma 2007-ben meghaladta a 11 ezret, tavaly azonban már csak valamivel több mint hatezret fejezett be a hatóság. Az utóbbi két évben közel 75 milliárd forintnyi nettó adókülönbözetet tártak fel, a kis híján 14 ezer, már jogerőre emelkedett ellenőrzés pedig összesen több mint 40 milliárdnyi jogerős adókülönbözetet takar.

Ez az összeg azonban sokszor csak nehézkesen érkezik meg az APEH számlájára, bár vannak adózók, akik gyorsan és önként teljesítik kötelezettségüket. Ennek ellenére a kirótt adókülönbözetnek 2007-ben 39, tavaly pedig alig 25 százaléka folyt be jelen állás szerint az államkasszába. Egy-egy vizsgálat jogerőre emelkedéséhez néha egy-két évre is szükség van, így nem meglepő, hogy a befejezett, de még nem jogerős ellenőrzések száma 3236, és jelenleg további 1731 vizsgálat van folyamatban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

vizsgálat hatékony vagyonosodás APEH
Kapcsolódó cikkek