„Közel száz civil szervezet vesz részt a pénteki Klímacsúcson, amelyet a Klíma Klub Közhasznú Nonprofit Kft. szervez, s amelyen több miniszter, az Európai Parlament képviselő s és más szakértők is felszólalnak. Több év után először érkezik Magyarországra Sztavrosz Dimasz, az EU környezetvédelmi biztosa is”, válaszolt a VGO-nak kft. ügyvezető alelnöke. Farkas Andreát annak kapcsán kérdeztük, hogy négy zöld szervezet, az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF a rendezvényt a támogatók PR eseményének nevezte, erről a VGO hírt is adott. Kevesellték saját felszólalási lehetőségüket, s kilátásba helyezték, hogy mégsem vesznek részt a konferencián.

Információink szerint azonban ennél több is történt. A négy szervezet azzal fenyegette meg a szervezőket, hogyha a konferencián és a sajtótájékoztatón nem kapják meg a kért felszólalási, illetve szekcióvezetési lehetőséget, akkor nemcsak távol maradnak az eseménytől, de arról tájékoztatják a felkért előadókat, az EU bizottságot és a sajtón keresztül a közvéleményt is.
„Valóban visszamondták a részvételüket, de a programfüzetben benne maradtak, hátha meggondolják magukat. Örömmel látjuk őket”, reagált Farkas Andrea. Az ügyvezető alelnökhöz befutott visszajelzések alapján a szervezetek tájékoztatták távolmaradásukról a felsorolt szervezeteket, magánszemélyeket is, ám a hatás a várt fordítottja volt: a felkeresettek a Klíma Klub Nonprofit Kft-nél megerősítették a klímakonferencia iránti érdeklődésüket, részvételi illetve előadói szándékukat. A negatív hírverés, céljával ellentétben még új jelentkezőket is hozott.

Kérdés persze, miért nem szólalhattak fel kedvük szerint az érintett szervezetek egy olyan rendezvényen, amelyet – bár annak nem szervezői – a témáját illetően a sajátjuknak is tekinthetnek. „Az Energia Klub igazgatóját felkértük egy előadás megtartására, de külföldi tartózkodására hivatkozva lemondta, s azóta sem jelentkezett. A Levegő Munkacsoport elnöke pedig egy szekciót vezethetett volna. Az eseménynek egyébként megvan a maga forgatókönyve, menetrendje, ami időbeli korlátokat is jelent. Mindez nem borítható fel be nem tervezett felszólalásokkal. Egyébként se felejtkezzünk meg róla, hogy egy konferencia előadóinak kiválasztása és felkérése a rendezők feladata, s nem a résztvevőké.
Hozzáteszem, stílusát illetően a négy zöld szervezet kérése – a távolmaradásukkal való fenyegetés miatt - inkább ultimátum volt, mint tényleges kérés. Mégis remélem, hogy a továbbiakban a négy szervezet nem zárkózik el a véleménycserétől, erről levélben tájékoztattam is Farkas Istvánt, az MTVSZ elnökét.