Magyar gazdaság

Ausztráliát is bedarálja a globális válság

Minden bizonnyal Ausztrália is recessziós szakaszba lép, mivel a tavalyi utolsó negyedévben már zsugorodott gazdaságának kibocsátása és az idei első negyedévben is hasonló tendencia várható.

Rudd szerint a világgazdaság mostani problémáitól nem lehet mentes Ausztrália sem. A kormányfő úgy látja, hogy a globális miatt Ausztrália gazdasági helyzete "még rosszabbra is fordulhat, mielőtt javulás áll be". Az előttünk álló időszakban gyakorlatilag lehetetlen, hogy Ausztrália gazdasága növekedjen - jelentett ki televíziós nyilatkozatában a miniszterelnök.

Ausztrália gazdasága nyolc évig tartó növekedési időszakot zár le. Ezt a növekedést jelentős részben a kínai gazdasági boom segítette . Az utóbbi időben azonban alaposan visszaesett a kínai kereslet Ausztrália nyersanyagai iránt. Az országban több éves csúcsra, 5,2 százalékosra nőtt a

Az ausztrál kormányzat már két gazdaságélénkítő csomagot indított el, összesen több mint 50 milliárd ausztrál dollár értékben, és Rudd most további intézkedéseket szeretne hozni, hiszen például a feldolgozóipar teljesítménye 18 év óta a leggyengébb - áll a sajtójelentésben.

globális recesszió Ausztrália kevin rudd válság
Kapcsolódó cikkek