Magyar gazdaság

Bankárfizetések: globális szabályozást sürget Gordon Brown

Gordon Brown brit miniszterelnök arra készül, hogy az április 2-i G20-csúcs házigazdájaként "globális kódex" kidolgozását javasolja a bankárfizetések szabályozására.

A pénzintézeti csúcsvezetők javadalmazását Brown szerint olyan elvek alapján kellene kialakítani, amelyek a rövid távú szemlélet helyett a tartós eredmények elérésére ösztönöznek.

A brit kormányfő várhatóan a londoni pénzpiaci felügyelet terveit ajánlja majd a világ többi meghatározó gazdasága vezetőinek a figyelmébe, amelyek szerint a kockázatosabb javadalmazási stratégiákat szigorúbb tőkemegfelelési előírásokkal büntetnék.

Brown eltökéltsége a banki javadalmazások megregulázására éles fordulatot jelez korábbi álláspontjához képest. Alig egy hónapja a kormányfő még csak azoknak a bónuszoknak az esetleges visszafizettetéséről beszélt, amelyeket utóbb jelentős veszteségekről beszámoló pénzintézetek osztottak ki.

A londoni tervek között azonban akkor még nem szerepelt a majdani fizetéseket is korlátozó amerikai és ír példa követése, pedig azok amúgy is csak a kormányzati segítségben részesülő bankokra vonatkoznak.

Gordon Brown G20 bankárfizetések
Kapcsolódó cikkek