Magyar gazdaság

Biztonságos-e a nanotechnológia?

A nanotechnológia szükséges szabályozásával kapcsolatos vélemények jelentős eltérésére mutatott rá egy új uniós tanulmány.

Az érintettek közötti párbeszéd előmozdítását célzó FramingNano projekt keretében elvégzett felmérés szerint míg a környezetvédelmi szervezetek akár még a nanotechnológiával előállított anyagok (nanoanyagok) moratóriumát is előírnák a kockázatok teljes körű feltérképezéséig, addig a vegyipar képviselői csak a jelenlegi szabályok kiegészítését tartják szükségesnek.

A FramingNano felmérésében résztvevők több mint fele tartja elégtelennek a nanoanyagok vegyszerekben és élelmiszerekben való felhasználásának szabályozását. Némileg kevesebb az aggály a technológia kozmetikai, orvosi és környezetvédelmi célú felhasználását illetően.

Az európai vegyipari tanács (CEFIC) szerint a jelenlegi kockázatértékelési módszerek megfelelőek, bár szükség lehet újabbak kidolgozására is. A vegyi anyagok regisztrációját szabályozó REACH direktíva szerintük mindenesetre megfelelő keretet biztosít. A Greenpeace ezzel szemben konzultációt hirdetne a nanotechnológia fejlesztéséről, és egy új szabályozás kidolgozásáig moratóriumot vezetne be a nanoanyagokra.

CEFIC nanotechnológia uniós
Kapcsolódó cikkek