Magyar gazdaság

Bokros jó lenne, de az előrehozott választás sem tragédia - vélik londoni elemzők

Bokros Lajos miniszterelnöksége "egyértelműen kedvező" fejlemény lenne piaci szempontból, de a magyar gazdaságot az IMF-csomag az esetleges előrehozott választások időszakán is átsegítené, mivel biztosítja a magyar közadósság-törlesztés finanszírozását - mondták az MTI-nek londoni feltörekvő piaci elemzők a pénteki belpolitikai fejlemények nyomán.

A magyar adósságtörlesztési kockázat árazása a londoni CDS-piacon kissé szélesedett ugyan pénteken, de továbbra is messze elmarad korábbi csúcsától, és a héten összességében jelentősen csökkent. Neil Shearing, a Capital Economics londoni gazdaságelemző cég közép-európai közgazdásza az MTI-nek pénteken azt mondta: Bokros Lajosnak "jó pedigréje van a piacon", a volt pénzügyminiszter kormányfői jelölésének jóváhagyása "kétségtelenül pozitív" piaci hatással járna.

Shearing megjegyezte ugyanakkor, hogy a piac egész jól viseli a térségben zajló politikai felfordulást, a cseh korona gyengült egy kicsit, de a forint például "a közelében sem jár" a legutóbbi mélypontoknak. A Capital Economics londoni elemzője szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a belpolitikai fejleményeknél jelenleg sokkal nagyobb hatóerő a globális kockázatvállalási hajlam. A kérdés az, hogy az erősödési folyamat fenntartható-e; ha nem, akkor a térségi politikai belharcok már lefelé ható nyomásnak tennék ki a valutákat, vagyis "még nem vagyunk kint a vízből", mondta Shearing.

A 4cast londoni gazdaságelemző és előrejelző ház, amely a feltörekvő európai fejleményekről is rendszeresen ad helyzetértékeléseket, pénteken szintén utalást tett arra, hogy Bokros Lajost jó jelöltnek tartaná. A cég elemzői közölték: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondási szándékának bejelentését pozitívan értékelték, a lefelé mutató kockázatokat ugyanis szerintük enyhíti, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "rajta tartja a szemét" az országon, és a Gyurcsány-kormány "viszonylagos tétlensége" miatt az új kormánynak "meglehetősen alacsonyra helyezett lécet kell átvinnie", ha túl akar tenni elődjén. "Kezdeti lelkesedésünk azonban gyorsan halványult", miután Bokros Lajost pillanatok alatt ejtették a lehetséges miniszterelnök-jelöltek listájáról.

Jóllehet az SZDSZ pénteken ismét előállt Bokros nevével, nehéz elképzelni, hogy az MSZP áldását adja erre a javaslatra, vélekedtek a 4cast szakértői. A cég londoni elemzői közölték: ha választani kellene az előrehozott választások, illetve egy olyan konstruktív bizalmatlansági indítvány között, amelynek eredményeként megfelelő programmal bíró megfelelő miniszterelnök kerül az ország élére, feltétlenül ez utóbbit pártolnák.

A 4cast szerint mindazonáltal az a vélemény sem helytálló, hogy Magyarországnak a súlyos költségvetési helyzet miatt nincs két-három-négy hónapja az idő előtti választásokra és az új kormány megalakulására. Az IMF-csomag ugyanis "nagyon erős" védelmet ad, és általa biztosítva van a magyar közadósság-törlesztés finanszírozása. A szuverén adósságtörlesztést a piac sem látja veszélyben.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég által az MTI-vel pénteken ismertetett friss adatsor szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében 4,754 százalék volt az aznapi londoni kereskedésben középárfolyamon. Ez ugyan valamivel magasabb az előző napi zárónál, amely 4,565 százalék volt, mégis jelentős javulás a hét - és a hónap - egészét tekintve: a magyar CDS-jegyzés még e hét elején, illetve a múlt hét végén is 5,1-5,2 százalék körül mozgott Londonban. A CMA DataVision március első felében 5,98 százalék körüli magyar CDS-árazásokat mért, és a magyar adósságbiztosítási díj a hónap első napjaiban 6,30 százalékon járt, ami az eddigi csúcspont. A pénteki árjegyzés azt jelenti, hogy március eleje óta több mint másfél százalékponttal lett olcsóbb a magyar szuverén adóskockázat biztosítása a londoni piacon. Jelenleg minden 10 millió euró magyar nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre valamivel több mint 475 ezer euróba kerül, a hónap első kereskedési napjain kért 630 ezer euró helyett.

londoni Bokros Lajos elemzők
Kapcsolódó cikkek