Magyar gazdaság

"Bóvli" államadósság - A csőd szélén táncoló országok

Az államcsőd szélén táncol Lettország – ismerte be a kormányalakítással megbízott Valdis Dombrovskis korábbi pénzügyminiszter.

Szerinte az országnak további több mint egymilliárd dollárnak, vagyis a 5 százalékának megfelelő lefaragást kell elérnie az állami kiadásokban azon felül, mint amelyben a Nemzetközi Valutaalappal tavaly megegyezett a 7,5 milliárd eurós mentőöv feltételeként. Riga a büdzsé módosítása nélkül nem kaphatja meg az IMF-hitel második, 200 millió eurós részletét.

A Dombrovskis reményei szerint két héten belül megalakuló új kormánynak a GDP 5 százaléka körül kell tartania a költségvetési hiányt, ez pedig a romló gazdasági kilátások közepette egyre nehezebb feladat. A lett gazdaság kibocsátása a múlt év utolsó negyedében 10,5 százalékkal zsugorodott, és az idén becslések szerint 12 százalékos visszaesés várható. A Standard & Poor’s a múlt héten a bóvli kategóriába sorolta a lett államadósságot.

Ukrajnában is kérdéses a 16,4 milliárd dolláros IMF-hitelprogram folytatása. A valutaalap nemrég elhalasztotta egy 1,9 milliárdos részlet átutalását a költségvetési hiány csökkentésével kapcsolatos kétségek miatt, és kérdés, hogy Viktor Juscsenko államfőnek sikerül-e jobb belátásra bírnia a nemzetközi pénzügyi szervezetet.

Az ukrán elnök a hét végén hosszan tárgyalt riválisával, Julija Timosenko kormányfővel, majd nyilatkozatot adott ki arról, hogy „az állami szervek és a politikai pártok együttműködnek az államháztartási hiány csökkentése érdekében”. Emlékezetes, az ukrán parlament tavaly annak ellenére fogadott el 3 százalékos GDP-arányos hiányt 2009-re, hogy az IMF kiegyensúlyozott költségvetést várt el. A valutaalap részéről pénteken úgy nyilatkoztak: az újabb részlet folyósítása előtt Kijevnek bizonyítania kell, hogy képes finanszírozni az idei évre tervezett költségvetési deficitet. Márpedig Paul McNamara, a feltörekvő piaci adósságokat kezelő Augustus Asset Managers egyik vezetője a Bloombergnek úgy fogalmazott: az idén lejáró hitelek visszafizetése az IMF mentőcsomagjától függ Ukrajnában.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

GDP asset IMF államadósság Lettország riga Ukrajna csőd Nemzetközi Valutaalap Standard & Poor’s Juscsenko költségvetés
Kapcsolódó cikkek