Magyar gazdaság

Cafeteria adó: kinek is jó? Százmilliárd a tét!

Akár százmilliárd forintnyi vásárlóerő is kikerülhet a magyar vendéglátóipar piacáról akkor, ha a kormány valóban adó- és járulékterhet vet ki a hideg- és melegétel- utalványokra, ahogy ez a pénteken a T. Ház elé benyújtott adócsomagban szerepel. Legalábbis ezt mutatják az Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés friss számításai.

A szervezet szerint a forgalom mérséklődése együtt jár az áfabevételek csökkenésével, sőt, az étkezési jegyek adó alá vonása munkahelyeket is veszélybe sodorhat.

Jelenleg a munkavállalók 65 százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, ez számos étterem napi bevételének 60 százalékát biztosítja. A csekkek kedvező hatása mutatkozik meg abban, hogy – 2007-es adatok szerint – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások 1,8 százalékos létszámbővülésével szemben a vendéglátásban érdekelt szakágazat 12 százalékos növekedést ért el.

A szervezet előzetes felméréséből azonban az derül ki, hogy bármilyen, az étkezéssel kapcsolatos cafeteriaelemet érintő adóterhelés a munkáltatók közel felét a juttatás berekesztésére kényszerítené, sőt, a munkavállalók az így kieső jövedelmet bér formájában sem kapnák kézhez.

Ismeretes: a kormányzati csomagban az szerepel, hogy a béren kívüli juttatások fele 2010-től adóköteles lenne, ez 62 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos tb-járulékot takar. Vagyis havi 12 ezer forintnyi melegétkezési utalvány biztosítása összesen már 18 344,4 forintos költséget jelentene a munkáltatók számára.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek