Magyar gazdaság

Csütörtöktől minden rászoruló 12 ezer forintnak megfelelő összegről szóló csekket kap Thaiföldön

Csütörtöktől kezdve minden thai állampolgár, akinek a havi keresete nem haladja meg a 15 000 bahtot (nagyjából 94 000 forintot), egy 2000 bahtról (12 600 forintról) szóló csekket kap kézhez. Ez az intézkedés egy összesen 117 milliárd bahtos, azaz mintegy 736 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomag része.

Célja a lakosság vásárlóerejének növelése és egyben a fellendítése. Összesen mintegy 7 és fél millióan igényelték ezt az egyszeri segélyt, amit három helyen vehetnek kézhez: a munkahelyeken, a társadalom-biztosításnál, vagy a helyi önkormányzatoknál. A csekk készpénzre váltható át, de több áruházlánc is jelezte, hogy magát a csekket is elfogadja fizetési eszközként. Sőt, egyes cégek kedvezményt is adnak azoknak, akik náluk vásárolnak ezekkel.

Korn Csatikavandzs pénzügyminiszter szerint az egyszeri szociális segélytől csak rövid távú eredmény várható, ennek ellenére nem zárt ki egy második és harmadik hasonló segítségnyújtási akciót. Thaiföldet is egyre jobban érinti a világgazdasági válság. A délkelet-ázsiai ország az idegenforgalmon kívül jelentős élelmiszer-, ruházati és járműiparral is rendelkezik. Ezeket a gazdasági ágakat itt is erősen sújtja a csökkenő kereslet.

thai rászoruló csekk
Kapcsolódó cikkek