Magyar gazdaság

Éhezik a lakosság, mégsem kell az élelmiszersegély Észak-Koreának

Elutasította az amerikai élelmiszersegélyeket az ismét súlyos éhínséggel küszködő Észak-Korea – jelentette be a washingtoni külügyminisztérium.

Robert Wood külügyi szóvivő szerint a kommunista vezetésű 24 milliós ország a napokban tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy nem fogadja el a felkínált 330 ezer tonnányi élelmiszert. A szóvivő csalódottságát sem rejtette véka alá Phenjan döntésével kapcsolatban. A kommunista vezetés néhány napja a külföldi segélyszervezetek munkásait is kutasította az országból.

Az amerikaiak azt szabták a segély feltételéül, hogy saját embereik oszthassák szét a segélyszállítmányokat, mert csak akkor tudnak meggyőződni róla, hogy az élelmiszer valóban eljut a rászorulókhoz – tudósít a Reuters.

A világtól elzárkózó, igen szegény Észak-Korea paranoiás diktátora, KimDzsong-Il azonban minden külföldiben potenciális kémet lát. Phenjan ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az élelmiszersegélyeket csak egy központi raktárba hozzák az amerikaiak, s onnan a koreaiak maguk oszthassák szét.

Külföldi szakértői számítások szerint Észak-Korea az elmaradott termelési technológia, a kedvezőtlen éghajlat és a nagy népsűrűség miatt még a legjobb termés esetén is csak 20 százalékkal kevesebb élelmiszert tud előállítani, mint amennyi a lakosság legalapvetőbb ellátásához szükséges lenne. A kilencvenes évek közepén nyugati megfigyelők szerint legalább egymillió ember halt éhen a többször egymás után bekövetkezett rossz termés miatt.

Az ENSZ becslése szerint az idén októberig 836 ezer tonna lehet Észak-Korea élelmiszerhiánya. A világszervezet szerint legalább 8,7 millió embernek lenne szüksége azonnal a segélyre.

éhínség élelmiszersegély élelmiszerhiány USA Észak-Korea Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek