Magyar gazdaság

Ez is GMO! - Cukorbetegség elleni gyógyszer dohányból

A Veronai Egyetem munkatársai ma hozták nyilvánosságra a dohánnyal kapcsolatos friss kutatásukat. Eszerint a növényt képesek olyan genetikai módosításnak alávetni, amelynek eredményeképpen gyulladásgátló proteint termel.

A BMC Biotechnology szaklapban megjelenő tanulmány szerint a dohány növény számos betegség kezelésében nyújthat segítséget, mivel genetikailag könnyen módosítható. A Veronai Egyetem kutatócsoportját vezető Mario Pezzotti a Reutersnek azt mondta: a dohány fantasztikus, mert könnyen módosítható és egyetlen sejtből létrehozható egy egész növény.

A tudósok már meg is alkottak egy olyan, génmódosított dohányt, amely gyulladásgátló interleukin-10 proteint termel. Ez az anyag az 1. típusú cukorbetegeknek és az autoimmun betegségekben szenvedőknek nyújthat segítséget.

Az olyan gyógyszergyárak, mint a Bayer vagy a Syngenta, már hosszú ideje próbálnak olcsóbb módszert kidolgozni a komplex proteineket tartalmazó gyógyszerek előállítására. Mint hogy a növények a világ leghatékonyabb proteintermelői, az így elkészítette gyógyszerek jóval olcsóbbak lehetnek, mint a laborban előállított készítmények.

Pezzotti és kollégái az által támogatott kutatás keretében most autoimmun betegségben szenvedő egereket oltanak be a növényi gyógyszerrel, hogy megfigyelhessék hatását.

génmódosított gyógyszer dohány protein Bayer cukorbetegség GMO syngenta
Kapcsolódó cikkek