Magyar gazdaság

Fico állami segítséget ígér a U.S. Steelnek

Állami segítséget nyújt a szlovák kormány a U.S. Steel magáncégnek a gazdasági válság leküzdésére - derült ki szombaton a szlovák miniszterelnök nyilatkozatából.

Az amerikai kézben lévő U.S. Steel mintegy 14 ezer embernek ad közvetlenül munkát Kelet-Szlovákiában, s ezzel a régió legnagyobb munkáltatója. A szlovák kormány korábban ígéretet tett arra, hogy a válságkezelés során kiemelt figyelmet fog fordítani a munkahelyek megőrzésére, mégpedig függetlenül attól, hogy állami vagy magáncégről van-e szó.

"Mindegyiknek komoly problémái vannak, amelyeket közösen kell megoldanunk. Most nem tennék semmiféle különbséget a cégek között. A U.S. Steellel közösen most olyan megoldást fogunk keresni, amely segíthet a társaságnak és a vele együttműködő cégeknek is" - jelentette ki Robert Fico azt követően, hogy szombaton Eperjesen tárgyalt a U.S. Steel vezetésével.

A válság következtében jelentősen visszaestek a U.S. Steel megrendelései, s a cég négynaposra szűkítette a munkahetet. Fico megígérte: a társaságra is vonatkozik az a kormánydöntés, miszerint ilyen esetekben a kormány két hónapra átvállalja az egészségügyi és a szociális járulékok fizetését. A privatizációs szerződés és más előírások azonban gátolják a U.S. Steelt, hogy kihasználhassa ezt a segélyt.

Fico azt mondta, megpróbálnak megoldást találni a helyzetre, s tárgyalni fog Brüsszellel is, mert ehhez a segítséghez az EU beleegyezése is szükséges. Fico ugyanakkor közölte: a kormány azt tervezi, hogy nagy cégek esetében a segély felső határát 200 ezer euróról 500 ezer euróra emelné. A közvetlen segítségen kívül a kormány más segítséget is ad a bajbajutott cégeknek. Segítséget kapnak a U.S. Steel szlovákiai partnerei és beszállítói is. A konkrétumokat és a részleteket a jövő hét elején rögzítik.

állami támogatás Szlovák Fico U. S. Steel
Kapcsolódó cikkek