Magyar gazdaság

Harc a hipermarketek ellen

Élelmiszer-piaci árfigyelő rendszert hozna létre az Európai Bizottság a hipermarketek visszaéléseinek megakadályozására. A kezdeményezést támogatásáról biztosította az a jelentéstervezet is, amelyet hétfő késő este ismertetett az Európai Parlament plenáris ülésén Katerina Batzeli görög szocialista képviselőnő. Egyúttal a visszaélések bejelentését fogadó telefonos ügyeletet is létrehozna. A jelentésről ma várható szavazás.

Az élelmiszerárak két szempontból is aggasztják az EP képviselőit. A fogyasztók szempontjából túl magasnak érzik azokat, a termelők oldaláról nézve viszont túlságosan alacsonynak. Az EP mezőgazdasági bizottsága által már megszavazott tervezet azt sugallja, mindkettőre az a magyarázat, hogy a szuper- és hipermarketek tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak.

Ötven éve az élelmiszer-termelők a kiskereskedelmi árnak még átlagosan a felét kapták kézhez. Ma már csak az ötödét, de egyes országokban ennél is jóval kevesebbet: Nagy-Britanniában például csak 7 százalékát. A többit a kis- és nagykereskedelmi láncok teszik zsebre. Ha Németországban egy euróba kerül egy félkilós kenyér, abból a termelőt csak 8 cent illeti meg.

Aligha véletlen, hogy azokban az országokban a legnagyobb a különbség a termelői és a fogyasztói árak között, ahol a legnagyobb az élelmiszer-kereskedelem koncentrációja – más szóval: ahol a legnagyobb a szuper- és hipermarketek súlya. Azért is az erőfölényben lévő kereskedelmi láncok okolhatók, hogy az elmúlt két év élelmiszer-áremelkedéséből a gazdákhoz szinte semmi nem jutott el – véli Batzeli.

A jelentéstervezet elítéli, hogy a kereskedők esetenként a termelőkre nézve káros módszerekkel „használják ki piaci erejüket”. A jelentés ilyen módszernek tartja a regisztrációs díj, a polcpénz szedését, a kilistázással fenyegetést, a már eladott árukra vonatkozó visszamenőleges árengedményt, a kereskedelmi reklámköltségekhez való hozzájárulás fizettetését vagy a kizárólagos beszerzési megállapodásokat.

A szöveg elismeri, hogy az élelmiszer-ellátási lánc különböző szintjein jelentkező piaci koncentráció rövid távon az élelmiszerek alacsonyabb árszínvonalához vezethet. Ám a versenytársak kiszorítása hosszú távon a fogyasztók számára is káros.

A jelentéstervezet ezért felhívja a bizottságot, hogy mérje fel a termelési és az elosztási láncban érvényesített haszonkulcsokat, mert ez az első lépés az átláthatóság irányában. Az EP mezőgazdasági bizottsága által már elfogadott szöveg emellett támogatja a bizottságot, hogy létrehozza az ártendenciák és a ráfordítás költségeinek az egész ellátási láncban való kimutatására képes hatékony európai piacfigyelő rendszert. VG

Ellenjavaslat

Nem tetszik mindenkinek az EP-ben a hipermarketek kipellengérezése.

A liberális frakció alternatív szövegtervezetet terjesztett elő a jelentéshez, s ez törli az összes olyan kitételt, amely elmarasztalná a kereskedelmi láncokat.

A legnagyobb EP-frakcióval rendelkező Európai Néppárt képviselőinek zöme azonban várhatóan az eredeti jelentést támogatja a szavazáson.

A liberális frakció alternatív szövegtervezetet terjesztett elő a jelentéshez, s ez törli az összes olyan kitételt, amely elmarasztalná a kereskedelmi láncokat.

A legnagyobb EP-frakcióval rendelkező Európai Néppárt képviselőinek zöme azonban várhatóan az eredeti jelentést támogatja a szavazáson.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek