Magyar gazdaság

Hogyan lehet megvédeni a bankok ügyfeleit?

A fogyasztói pozíciók további erősítését szorgalmazza a banki gyakorlatban az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága. Alexa György, a testület elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a parlament jelenleg olyan törvényjavaslatokat tárgyal, amelyek az eddigieknél jobban szolgálják a banki ügyfelek védelmét.

Így kevésbé lesznek kiszolgáltatva az egyoldalú szerződésmódosításoknak, és a munkanélkülivé vált adósok mentőövet kapnak. Az elnök úgy látja: nemcsak a leendő kedvezőbb szabályok érvényesülését kell majd folyamatosan figyelemmel kísérni, hanem általában a banki gyakorlatokat, amelyek – a pénzintézetek nehéz helyzetére tekintettel – továbbra is váratlanul megnövelhetik az ügyfélterheket.

A testület kedvezőtlen tapasztalatokat gyűjtött az egészségre ható termékek kereskedelméről. Alexa György azt mondta: uniós taggá válásunkkal egyidejűleg mintha fellazult volna az idevágó szabályozás. A termékek ügynöki és internetes forgalmazásával szinte ellenőrizhetetlené vált ez a komoly kockázatokkal járó piac. Szükség lenne az idevágó hazai rendelkezések felülvizsgálatára, de összefogottabb és szigorúbb közösségi jogi irányokra is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

unió ügyfél Bank fogyasztóvédelmi bizottság Alexa egyoldalú szerződésmódosítás
Kapcsolódó cikkek