Magyar gazdaság

Innovatív konzultáció a kibontakozásért

Regionális innovációs konzultációt tartottak Debrecenben a válság következményeit enyhíteni hivatott intézkedésekről, a jövőbeni kibontakozás esélyeiről és lehetőségeiről.

Az összejövetelen, amelyet az Ipari-, Tudományos-, Innovációs-, és Technológiai Parkok Közhasznú Egyesület (IPE) szervezett a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) felkérésére, szó volt a fellendülést előmozdító akciókról és finanszírozási konstrukciókról, így a várható pályázati lehetőségekről is. A felszólalók leginkább azokat a megoldásokat preferálták, amelyek a vállalatok talpon maradása mellett versenyképességük javítását is szolgálni képesek.

Az észak-alföldi régióban 2009-ben is 2,7 milliárd forintot szánnak az ipari parkok és ipari területet működtető szervezetek számára. Mint Hiripi Emese, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség csoportvezetője elmondta, már társadalmi egyeztetés alatt áll az a kiírás, amelynél az ipari parkokba betelepült cégek ez év áprilisától telephelyfejlesztésre pályázhatnak.

Válság idején nagyon fontos a tudásról, a kutatás-fejlesztésről és innovációról beszélnünk. Ezt már Lippényi Tivadar, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese hangsúlyozta. Szerinte a jövő szempontjából a technológia fejlesztésének, a megújuló energiaforrás használatának, elterjesztésének, az energia- és anyagtakarékosságnak kiemelkedő szerepe lesz. Beszámolt arról is, hogy Magyarországon összesen több mint 250 milliárd forint áll rendelkezésre az innováció elősegítése érdekében.

(További információk a www.nkth.gov.hu, és a www.innova.eszakalfold.hu oldalakon.)

versenyképesség NKTH innováció Észak-Alföld régió ipe
Kapcsolódó cikkek