Magyar gazdaság

Jövőre az őstermelők már árulhatnak fűszerpaprikát a piacokon

Az őstermelők akár már 2010-ben árusíthatnak fűszerpaprika-őrleményt vásárokon és piacokon, ha a jogszabályalkotás a tervek szerint halad - mondta Bagi Béla (Fidesz) az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülésén kedden Budapesten.

Az ellenzéki képviselő önálló indítványának tárgysorozatba vételét egyhangúan támogatta, és általános vitára alkalmasnak találta a bizottság - írja az MTI. Az indítvány szerint az őstermelők nemcsak működési engedéllyel rendelkező üzletekben, hanem vásárokon és piacokon is árulhatnak fűszerpaprika-őrleményt, külön jogszabályban meghatározott zárt csomagolásban.

Az indoklás szerint a kereskedelmi láncok, hipermarketek és élelmiszerüzletek beszállítói a gyengébb minőségű és olcsóbb külföldi fűszerpaprika-őrlemények forgalomba hozatalában érdekeltek. Ez pedig lehetetlenné teszi, hogy a magyar termelők által előállított kiváló minőségű termékek ilyen úton jussanak el a fogyasztókhoz. Andréka Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályvezető-helyettese elmondta: Bagi Béla javaslata egybecseng a kormányzat szándékával.

Már folyamatban van a vásárokról és piacokról szóló rendelet módosítása. A közigazgatási egyeztetési eljárás befejeződött, a jogszabályi változtatási elképzeléseket jelenleg az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal egyeztetik. A notifikációs eljárás hamarosan lezárulhat.

őstremelők fűszerpaprika piac
Kapcsolódó cikkek