Magyar gazdaság

Nálunk is lesz támogatott autócsere? Vizsgálódik a kormány

A gépjárműcsere támogatását vizsgálja a kormány, ám a jelenlegi helyzetben kevéssé valószínű, hogy egy olyan rendszert vezetnének be Magyarországon, mint amit már több uniós országban alkalmaznak - mondta Tukacs István kormánybiztos kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

 A gazdasági válságövezetek kezelésével összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos elmondta: a Magyarországon értékesített gépjárművek csupán 10 százaléka hazai gyártású, ezért egy támogatási rendszer bevezetése esetén az importot is támogatnák. Tukacs István - a jármű- és alkatrészgyártásról készített elemzésre hivatkozva - hozzátette: a beavatkozás az árakat is emelné.

A kormánybiztos az elemzés alapján úgy vélte: a központi költségvetés szempontjából semmilyen számítás nem igazolta, hogy a támogatási rendszer alkalmazása nullszaldós lenne. Ezen kívül egy ilyen támogatási rendszer bevezetése elsősorban a kereskedőket érintené és nem a gyártókat.

Tukacs István emlékeztetett arra, hogy korábban is voltak kormányzati intézkedések a magyarországi jármű- és alkatrészgyártás támogatására. Példaként említette a kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgozó szakemberek megtartását célzó, általános munkahelymegtartó támogatásokat és egyéb gazdaságfejlesztési pályázatokat.

A kormánybiztos az elemzést ismertetve elmondta: Magyarországon az elmúlt évek során jelentősen fejlődtek a kapacitások, az eddigi csúcsnak számító 200 ezer eladott gépjárművel szemben az idén várhatóan csupán 90 ezret értékesítenek majd. Hozzátette, hogy az értékesítési kapacitás is túlméretezett. Elmondta: 400 ezer autó eladására rendezkedett be az értékesítési hálózat. Ezzel szemben a kormányzatnak el kell gondolkodnia azon, hogy milyen további lépéseket vezessen be a munkajog és a munkahelymegtartás területén - jegyezte meg Tukacs István.

A kormánybiztos szerint a termelők és értékesítők megkeresése után készült elemzésben feltételeket is meghatároztak arra az esetre, ha bevezetnék a gépjárműcsere támogatását. Így elsősorban a tíz évesnél öregebb, érvényes zöldkártyával és forgalmival rendelkező autók estében kerülhet szóba támogatás. Feltétel lenne az is, hogy az idős autó huzamosabb ideig legyen a tulajdonában annak, aki le kívánja cserélni járművét, továbbá kritérium lenne, hogy korszerű, környezetkímélőbb autókra irányuljon a csere.

kormánybiztos autócsere Tukacs István kormány támogatott
Kapcsolódó cikkek