Magyar gazdaság

Negyven százalékkal többet költöttünk vényköteles gyógyszerekre

Drasztikusan, 40 százalékkal nőtt tavaly a lakosság vényköteles készítményekre fordított gyógyszerkiadása az előző évihez képest.

A receptköteles és az a nélkül kapható orvosságok együttes fogyasztásáért fizetett hozzájárulásuk pedig átlagosan 26,9 százalékkal volt több. Az orvosságok piaci értéke fogyasztói áron megközelítette az 565 milliárd forintot, ebből 4-5 milliárd volt a patikán kívüli forgalmazás – mondta a Világgazdaságnak Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző. A kórházakban – termelői áron számítva – további 95 milliárd forint értékű gyógyszer fogyott, ez 6,2 milliárddal több az előző évinél.

A szakember prognózisa szerint a lakossági gyógyszerterhek növekedési tendenciája az idén sem áll meg, ugyanis csökkenhet a tb-támogatás. Ugyan még nincs végleges döntés arról, hogy valóban 30 milliárd forint megtakarítást kell-e elszenvednie az idén az ágazatnak, s arról sincs, hogy a lefaragás összegéből mennyi jut az Egészségbiztosítási Alap gyógyszer- és mennyi a gyógyító-megelőző kasszájára. Az első variációk szerint fele-fele arányban oszlana meg ez az öszszeg. Ám – a Reformszövetség javaslata szerint – 10 milliárd forintnál több nem vonható ki az egészségügyi ágazatból.

Tény ugyanis, hogy a konvergenciaprogram kemény megszorítást okozott az egészségügyben, további megtakarítások csak az intézményrendszer átalakításától várhatók, ám a járóbeteg-szakellátás bővítése pénzigényes. Fekete Tibor szerint a gyógyszerfogyasztás visszafogásában nincs tartalék, hiszen önmagában a népesség életkora 4-4,5 százalékos fogyasztásnövekedést okoz, az újonnan piacra kerülő készítmények is folyamatosan nagyobb értékű forgalmat generálnak.

konvergenciaprogram gyógyszer reformszövetség egészségbiztosítási alap kiadás vényköteles forgalom
Kapcsolódó cikkek