Magyar gazdaság

Palkovics: A kormány kérje az államadósság elengedését!

A magyar államnak még 2009-ben az államadósság részleges elengedését kellene kezdeményeznie, különben az ország fizetésképtelensége előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke beszámolt arról, hogy a napokban megbeszéléseket folytatott Robert J.S. Haris-szel, aki szerinte az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjának egyik várományosa, s az amerikai politikus arról biztosította, hogy jelentős demokrata politikai körök, egyebek közt a szenátus külügyi bizottságának 13 tagja osztja azt a véleményt, hogy Magyarország adósságproblémáját ilyen módon kell kezelni. "Nem vagyunk tehát egyedül, az új amerikai vezetés nyitott a kérdésben" - húzta alá a szakszervezeti vezető.

Palkovics Imre kifejtette: a magyar államadósság terhei ellehetetlenítik a magyar gazdaság kibontakozást. A magyar társadalom nem képes kitermelni az törlesztéséhez szükséges forrásokat, ami nem is csoda, hiszen az ország elvesztette termelő vagyonát, a profitot pedig kiviszik a multik - fogalmazott. "Hazánk kifosztásában a biztosítók és a bankok nagy szerepet játszottak" - tette hozzá.

A MOSZ vezetője szerint az adósságkönnyítésen kívül Magyarországnak lehetőséget kellene kapnia arra, hogy soron kívül csatlakozhasson az euroövezethez.

Az MTI kérdésére, amely azt firtatta, hogy az adósságkönnyítésért való folyamodás növelheti a jövőben fizetendő kamatszintet, Palkovics Imre az 1990-es évek közepén végrehajtott lengyel és a bolgár példákra utalt, amelyek szerinte bebizonyították, hogy ez nem fog bekövetkezni. Ennek oka az, hogy a könnyítés hatására kialakuló alacsonyabb adósságszint kamatcsökkentő hatása ennél nagyobb súllyal esik a latba - vélekedett.

gazdasági válság államadósság hitelesség kormány államcsőd fizetőképesség Palkovics Imre
Kapcsolódó cikkek