Magyar gazdaság

A három-négycsillagos szállodák élhetik túl a válságot

A turistaforgalom visszaesése és az ingatlan- valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani a következő években. Elemzők szerint a 3-4 csillagos, belvárosi elhelyezkedésű, alapszolgáltatásokra, tágasabb, kényelmesebb szobákra fókuszáló hotelek lesznek a túlélők.

 „A régióban a magyar szállodapiac Csehországgal együtt érett piacnak számít, itt a nagy hotelfejlesztési boom az elmúlt 20 évben már lezajlott. A piaci érettség nagyobb védelmet nyújt Magyarországnak válság idején, míg a román, vagy a lengyel piacon számos olyan folyamatban lévő szállodafejlesztésről tudunk, amelynek befejezését veszélyezteti a válság. Azonban itthon is lelassult a szállodafejlesztés, hiszen ez egy tradicionálisan kockázatosabb piacnak számít és a válság hatására a finanszírozó bankok körültekintőbbek, óvatosabbak lettek." – mondta Lovro Adrienn, az ABLON nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója.

A magasabb kockázat miatt Budapesten több mint 20 szállodaprojektet állítottak le. A még átadás előtt álló 15 projektből idén várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át, ezek 13 százaléka ötcsillagos, míg 87 százaléka a négycsillagos kategóriába esik. Budapesten a szobakapacitás kihasználtság 2009. februárban alig 27 százalék volt a KSH legfrissebb turisztikai adatai szerint, ami 10 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Bár a turizmus szezonalítása miatt az év első két hónapjában jellemzően mindig gyenge a forgalom, mégis megfigyelhető egy lassuló tendencia, ami leginkább a visszaeső turista forgalomnak köszönhető. A gyenge forint miatt Magyarország azonban vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára, derül ki a berlini nemzetközi turisztikai börze legutóbbi felméréséből.

Szakértők szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége várhatóan csökkeni fog, és a szabadidős turizmus is még hangsúlyosabban a három- négycsillagos szállodák irányába mozdul el. Ez a tendencia már az elmúlt években is folyamatosan nyomon követhető volt, a KSH adatai szerint a külföldről érkező vendégek legnagyobb arányban három- és négycsillagos szállodákban foglaltak szállást, ez alól az USA-ból érkező vendégek jelentettek csak kivételt, akiknél a legnépszerűbb szálloda osztály az ötcsillagos volt.

KSH ablon turizmus Bank szálloda három csillagos hotel szálloda válság
Kapcsolódó cikkek