Magyar gazdaság

Az autóipar áldozatai: 760 ezer munkanélküli

Barack Obama döntése nyomán egyre biztosabb, hogy a detroiti óriások sorsa megpecsételődött. A GM és a Chrysler agóniája nyomán a gyáraknak otthont adó Michigan állam 12 százalékos rátájával vezeti az amerikai munkanélküliségi statisztikát.

"A segítséghez vezető első lépés annak megértése, hogy mire van szükség" – nyilatkozta az AP-nek Ed Montgomery, az Obama-kabinet autóipari munkavállalókért felelős tisztviselője, miután több órán keresztül tárgyalt Michigan kormányzójával. Montgomery igyekezett meggyőzni a nyilvánosságot arról, hogy az "autóiparnak van egy barátja Washingtonban", aki mindent elkövet, hogy szövetségi szinten szerezzen támogatást a vergődő államnak.

Az elképzelések szerint hibridautók, vasútépítésre fordítanának támogatást az átképzések mellett, annak érdekében, hogy csökkentsék  michigani lakosság gazdasági nehézségeit. Az autógyáraknak otthont államban már most 12 százalékos a ez a legnagyobb arány az Egyesült Államokban. A következő év végére a helyi kormány vezetői 760 ezer új munkanélkülire számítanak (összehasonlításképpen: a Katrina hurrikán idején 230 ezren maradtak állás nélkül).

Obama munkanélküliség átképzés autóipar gyár állás
Kapcsolódó cikkek