Magyar gazdaság

Korai nyugdíjazás: 2011-től még többet veszít, aki ezt választja

Emelkedő nyugdíjkorhatár, magasabb szolgálati idő, a korai nyugdíjazás szigorodó feltételei, a nyugdíj melletti munkavégzés feltételeinek szigorítása - a kormányzati intézkedések célja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítása.

Az igen elterjedt korhatár előtti nyugdíjazás ellen hatnak a mai szabályok is, ezeket azonban az új kormány tovább szigorítaná: 2011-től már 8,4 százalékot fog veszíteni az idő előtt nyugdíjat kérő férfi és 13,2 százalékot a korábban nyugdíjazott nő, ha nem várja ki a korhatárt. Ehhez járul a 13. havi elvesztése, illetve az, hogy a tavaly bevezetett szabályozás miatt 7-8 százalékkal kisebbek az induló járadékok. Összesen mintegy 28,5 százalékkal kapnának kisebb ellátást 2011-ben a nők és 24,1 százalékkal a férfiak, ha nem a korhatár elérése után mennek nyugdíjba - számol be a hirado.hu a Népszabadság cikke alapján.

Varga Ágnes, a szociális tárca nyugdíjbiztosítási osztályának vezetője szerint ez már elgondolkodtató kiesést jelent, ami azt eredményezheti, hogy nem akar majd mindenki nyugdíjba rohanni.

korai nyugdíjazás szolgálati idő nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek