Magyar gazdaság

Megsértette a kormány az uniós csatlakozási szerződést - véli Becsey Zsolt

Megsértette a kormány az Európai Unió és Magyarország uniós csatlakozási szerződését azzal, hogy a gazdasági válságkezeléssel indokolt makrogazdasági hitelkeretről szóló legújabb, márciusi megállapodásukban csökkentették a mezőgazdasági közvetlen támogatások nemzeti kiegészítését - állította szerdán Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő. Strasbourgban kiadott - az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott - közleménye szerint.

Becsey az EP plenáris ülésén felszólalva úgy vélte: a kiegészítés "semmiképpen sem szociális kategória, amelyben a hivatalos álláspont szerint megszorításokat lehetne végrehajtani". A mezőgazdasági közvetlen támogatások nemzeti kiegészítése (angol szakszóval top-up) "az amúgy is meglévő nagy versenyhátrányunk enyhítését szolgáló, a csatlakozási szerződésünkben kitárgyalt jog, eszköz és egyezményes feltétel" - tette hozzá.

Becsey szerint "az is elfogadhatatlan, hogy a magyar kormánnyal kötött szerződés értelmében az európai demográfiai folyamatokra, mint súlyos kihívásra fittyet hányva a gyermekgondozási díjak radikális csökkentését is előírja a válságkezelőnek minősített márciusi megállapodás".

becsey zsolt szerződés kormány uniós csatlakozási
Kapcsolódó cikkek