Magyar gazdaság

Mennyi pénzt kapott az ország a szén-dioxid-kvótákért? A zöldtárca megmondaná

A zöldtárca az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának tájékoztatása után hajlandó nyilvánosságra hozni az ország által értékesített szén-dioxid-kvóta bevételek összegét, az elnök nélküli testület azonban jelenleg nem bizonyult fogadókésznek - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

A távirati iroda információi szerint ez az összeg 30 milliárd forinthoz közelít. Oláh Lajos a tárca államtitkára az év elején arra tett ígéretet, hogy csak a szakbizottság előtti beszámoló után hozzák nyilvánosságra a karbonbevételeket - fejtette ki a minisztérium.

Hozzáfűzték: az MDF frakció felbomlása után elnök nélkül maradó bizottság azonban nem bizonyult fogadókésznek a minisztérium hivatalos megkeresésére. A zöldtárca azt a választ kapta a korábban Katona Kálmán által vezetett testülettől, hogy csak "soraik rendezése" után tudják meghallgatni a tárca beszámolóját.

Magyarország 2008-ban - a kiotói jegyzőkönyv alapján - összesen 8 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátási egységet értékesített Belgiumnak és Spanyolországnak, amelynek ellenértéke az MTI értesülései szerint megközelíti a 30 milliárd forintot.

szén-dioxid bevétel kvóta zöldtárca
Kapcsolódó cikkek